Реклама / Ads
9| 7363 |19.09.2007 НОВИНИ

Пенсионер агентурист плюе Бриго Аспарухов, прехласва се по Ахмед Доган

.
„Мокра поръчка" изпълни ексразузнавачът Марин Маринов от екрана на сутрешния блок на Нова телевизия. Той наплю кандидаткметът Бриго Аспарухов като не подбираше обидните квалификации за него.
 
Нарече го дори „мухъл" и „престъпник". Агентуристът, за какъвто се представи Маринов, „освети" голямата тайна, че Аспарухов бил партиен секретар на първична партийна организация и като такъв бил издигнат за шеф на разузнаването от президента д-р Желю Желев. При Желев го бил завел и препоръчал горещо друг разузнавач - Райчо Райков. После за благодарност Аспарухов го уволнил.

Марин Маринов повтори и тезата, че Бриго Аспарухов е унищожил досието на агент Румянцев, зад чието име се криел бизнесменът Атанас Тилев. После Аспарухов се облагодетелствал от стореното и станал шеф на всички фирми на Тилев в България. Не мога да го докажа, но знам, че е така, заяви Маринов пред водещия Георги Коритаров.

Аз съм офицерът, който пет години готви Ахмед Доган за нелегал, хвърли следващата бомба Маринов. Не агент, а кадрови раззунавач трябвало да стане Доган и да бъде прехвърлен в Турция да работи за българските служби. Сегашният лидер на ДПС бил и голям патриот. Бил и голям анализатор. После обаче, без службите да се усетят, организирал нелегално движение срещу преименуването на българските турци. Маринов се извини на етническите турци, с които бил работил в Първа главно управление на ДС за възродителния процес. Той обаче уточни, че не е знаел тогава за него.

Маринов припомни също, че след 10 ноември 1989 г. Новият лидер на БСП Александър Лилов на едно събиране в МВР заявил, че партията по друг начин си е представяла преименуваните на българските турци, но служителите на МВР объркали нещата и трябвало да си поемат вината. След това обяви, че ген. Атанас Семерджиев като министър и ген. Любен Гоцев, като заместник министър на МВР уволнили 20 000 кадрови служители.  Маринов призна, че не е присъствал на това събиране, но знаел за него от колеги.

Имаше такова изказване на Лилов пред ръководния състав на МВР и оттогава той си навлече „силни симпатии" от служителите, коментира пред Frognews.bg Любен Гоцев. Той уточни, че по онова време личният състав на вътрешното министерство наброявал над 100 000 души и съкращенията били наложителни. Освобождававането обаче станало по определени критерии. Вероятно мнозина са били недоволни от това, смятали са, че неправилно са пратени в запаса. Част от тях сигурно са прави. Бях само три месеца зам.-министър, но знам, че случилото се не бе прието еднозначно, допълни Гоцев.

Бриго Аспарухов беше „назначен" за партиен секретар някъде пред 1983-84 година, докато беше на работа в чужбина. На следващата година го смениха, а за това време дали е написал и един отчет - едва ли, коментираха за Frognews.bg бивши разузнавачи. Според тях Марин Маринов е бил доста ниско ниво, не е отговарял за подготовката на Доган а е ползван като куриер да му носи пари за учебници и всекидневни разходи. Други хора са обучавали Доган и хора по турска линия, а Маринов дори не знаел чужд език. Представяше се за шеф на кабинета на Бриго и си предлагаше услугите ту на СДС, ту на БСП, припомниха разведките. Според тях той напуснал службата заради двайсетте заплати при пенсиониране, с които си купил жилището в кв. „Красна поляна", а не защото някой го е гонил.

„Не е мой почерк и стил да отговарям на толкова нажежени от омраза нападки, коментира пред Frognews.bg кандидатът на БСП за кмет на столицата Бриго Аспарухов. Едни и същи неща се повтарят до втръсване през годините. Първо беше Краси Райдовски, след него на екран се появи Марин Маринов. Очаквам следваща серия, вероятно с главен герой Васил Коцев, за който Маринов спомена, че съм го карал да преснима документи за Доган, а сега работел за Иван Костов. Усещате ли последователността: Райдовски, Маринов и може би Коцев. Охулването не ме плаши, то е елемент от предизборната борба и понякога помага да се разбере кой - кой е. Мотивацията и поръчителя на охулващия също лъсват. Плаши ме ниският морален праг и елементарен подбор на изпълнителите", допълни Аспарухов. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5169 |03.09.2007 От медийния маратон на Бриго Аспарухов: Имам принос за Борисов . 11| 5131 |01.09.2007 От Бузлуджа: Кметската кампания - тежка и лъжлива; Бриго - победител в София . 7| 4992 |11.08.2007 Бриго Аспарухов: Очаквайте изненади след проверките за принадлежност към Държавна сигурност . 0| 4668 |08.03.2007 Беловласи пенсионери ще щурмуват парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads