Реклама / Ads
1| 5719 |03.05.2020 НОВИНИ

Пенсионерите в Турция обратно към нормалността. Пада забраната за излизане

.
Властите в Турция ще позволят връщане към нормалността за по-възрастните хора в страната. След месец и половина на изолация, пенсионерите в южната ни съседка най-сетне ще могат да излязат навън. Отпадането на ограничителните мерки ще влезе в сила от утре.
 

Новината за разхлабването на ограничителните мерки съобщи Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Ердоган.

 

Забраната бе наложена преди 45 дни. Тя важеше за хора над 65-годишна възраст и за всички с хронични заболявания. Причината бе да се ограничи разпространението на COVID-19 в страната.

 

„Благодарни сме на нашите възрастни за това, че в продължение на 45 дни почти не излизаха от вкъщи, спазваха ограничителните мерки и с това подпомогнаха здравните власти, запазиха както своя живот, така и помогнаха за ограничаването на епидемията, при която вече се наблюдава спад. Разбира се, че има и оплаквания, 45 дни да се стои затворен вкъщи е трудно.

 

Имайки предвид това и по препоръка на специализирания Научен съвет, в понеделник, след заседание на правителството, се предвижда да бъде разхлабена тази мярка, отнасяща се специално до възрастните над 65 години", каза Калън.

 

Според близки до президентството източници не се предвижда изцяло отменяне на забраната за излизане от вкъщи на възрастните, а вероятно ще им се дава право да излизат за по няколко часа навън и в определен периметър. В тази насока били и препоръките на Научния съвет.

 

Традиция е на байрама да се събират семейства, близки, да си гостуват, провеждат се специални молитвени ритуали в джамиите, посещения на гробищата и т.н., където се събират много хора.

 

„Възможно е забраната за излизане от вкъщи да продължи и в дните на Рамазан байрам. Отсега е рано да се каже конкретно. Ще зависи от ситуацията във връзка с борбата срещу коронавируса. След като бъдат взети препоръките на Научния съвет, ще бъдат обявени условията, при които ще премине Рамазан байрам", посочи президентският говорител Ибрахим Калън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5351 |27.04.2020 Отпадна забраната за влизане в България от Турция . 1| 4341 |23.04.2020 Нова забрана заради Рамазан: От полунощ у нас не могат да влизат хора и коли от Турция . 1| 5515 |17.04.2020 Турция се готви за нова пълна забрана за излизането през почивните дни . 8| 7168 |11.04.2020 Турция с грижи за животните на улицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads