Реклама / Ads
10| 4961 |10.04.2023 НОВИНИ

Пентагонът: България е предложила своите МиГ-29 на Украйна

.
Пентагонът: България е предложила своите МиГ-29 на Украйна Източник: БГНЕС
България е изразила готовност да дари своя флот от изтребители МиГ-29 на Украйна. Това е станало на 23 февруари, съобщава CNN.
 

Информацията става ясна от изтеклите в публичното прастранство секретни документи на Пентагона, описващи тайните планове на САЩ и НАТО за подсилване на украинската армия преди планираната и дългоочаквана пролетна офанзива срещу Русия. Секретните документи на американското разузнаване се появиха в социалните мрежи миналата седмица, а това доведе и до разследване.

 

Военни анализатори казаха, че документите изглежда са били модифицирани в някои части и се различават от първоначалния си формат. Модификациите може да сочат към опит за дезинформация от страна на Москва. 

 

Намерението на страната ни да дари самолетите си на Украйна е оценено като "предизвикателство". Причината - това би оставило България без изтребители, с които да изпълнява мисиите си по Air Policing, докато не бъдат произведени в САЩ чаканите у нас F-16.

 

Изтеклият документ разкрива какво смятат САЩ за намеренията на някои европейски страни да дарят бойни самолети на Украйна, която настоява за изтребители от повече от година.

 

Само преди дни стана ясно, че Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29, като прогнозната стойност е 19,2 млн. лв. с ДДС.

 

По-късно бяха разкрити и документи за Китай и Близкия изток. Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване. Ройтерс цитира американски официални лица, според които САЩ не изключват, че документите, изтекли в интернет, може да са били подправени.

 

Източниците на CNN обаче потвърждават, че те са автентични.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2758 |09.04.2023 Гордост! Ансамбълът на България за девойки грабна златен медал на международен турнир . 8| 3762 |09.04.2023 Евростат: България е на второ място по бедност сред младите . 11| 2963 |09.04.2023 Джиков: Трябва оттук нататък да се ограничи вносът на слънчоглед в България . 8| 2964 |09.04.2023 Иво Христов: България спазва договорните си задължения в ЕС и НАТО, но не трябва да доставя оръжие в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads