Реклама / Ads
7| 3341 |07.04.2023 НОВИНИ

Пентагонът разследва изтичането на военни планове в Украйна

.
Класифицирани военни документи, описващи тайните планове на САЩ и НАТО за подсилване на украинската армия преди планираната и дългоочаквана пролетна офанзива срещу Русия, бяха публикувани тази седмица в социалните мрежи. Това посочиха високопоставени служители от администрацията на президента Джо Байдън, цитирани от ”The New York Times”.
 

Пентагонът разследва кой може да стои зад изтичането на документите, които се появиха в Twitter и Telegram - платформа с повече от половин милиард потребители, която е широко достъпна в Русия.


Военни анализатори казаха, че документите изглежда са били модифицирани в някои части и се различават от първоначалния си формат. Модификациите може да сочат към опит за дезинформация от страна на Москва. Но разкритията в оригиналните документи представляват значително нарушение на американското разузнаване в усилията да се помогне на Украйна.


"Запознати сме с докладите за публикации в социалните медии и отделът преразглежда въпроса“, каза Сабрина Сингх, заместник прессекретар на Пентагона.


Документите не предоставят конкретни планове за битка, като например как, кога и къде Украйна възнамерява да започне своята офанзива, която според американски служители вероятно ще настъпи през следващия месец. Освен това документите са отпреди пет седмици и предлагат моментна снимка към 1 март за това, от което краинските войски може да се нуждаят.


За опитен руски военен обаче документите без съмнение предлагат много информация. В тях се споменава например степента на разходите за HIMARS - доставените от САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи, които могат да атакуват цели като складове с боеприпаси, инфраструктура и концентрации на войски от разстояние. 


Пентагонът не е казал публично колко бързо украинските войски използват боеприпасите HIMARS. Документите обаче дават тази информация. 


Анализатори казаха в петък, че може да е трудно да се оцени какъв ефект има изтичането на класифицираните документи върху бойните действия на фронта. Проруските правителствени канали обаче я споделят и разпространяват. Анализаторите предупредиха, че документите, публикувани от руски източници, могат да бъдат избирателно променени, за да представят дезинформацията на Кремъл.


Въпреки това обаче части от документите изглеждат автентични и ще предоставят ценна информация. 


Не е ясно и как точно информацията е изтекла в социалните мрежи. Фактът, че документите могат да бъдат публикувани в широко разпространен канал в социалните медии и вероятно да попаднат в ръцете на руски официални лица, е голям преврат за Москва в момент, когато изглеждаше, че Русия изостава след Съединените щати в събирането на разузнавателна информация в Украйна. Изтичането на информация е първият пробив на руското разузнаване, оповестен публично от началото на войната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2858 |05.04.2023 Прокуратурата в Пазарджик разследва кандидат-депутат от ДПС за купуване на гласове . 5| 3277 |04.04.2023 МВР разследва рекордьорката Славена Точева във Варна и кметове за купуване на гласове . 0| 2698 |02.04.2023 Швейцарската прокуратура разследва сливането на Credit Suisse и UBS Group . 5| 3216 |31.03.2023 Столична община проговори за евро разследването на ремонта на жълтите павета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads