Реклама / Ads
1| 4834 |04.04.2018 НОВИНИ

ПЕС: 2025-та е реалистична дата за присъединяване към ЕС на страните от Западните Балкани

.
„ПЕС смята за реалистично присъединяването през 2025 г. на страните от Западните Балкани, които са изпълнили критериите за членство. Има исторически момент, не бива да го пропускаме. След срещата на върха през май в София трябва да се ускорят преговорите, както и да стартира преговорният процес с Албания и с Македония. Усилията в тази посока са стратегическа инвестиция за ЕС. В противен случай рискуваме дестабилизация на региона, а оттам и на Съюза като цяло.“
 

Това заяви президентът на ПЕС в Тирана, където продължава двудневната среща на европейските социалисти със страните от Западните Балкани. На нея присъстват левите премиери и лидери на партии в региона, а домакин е Еди Рама – министър-председател на Албания и лидер на Социалистическата партия.

 

„Предизвикателства има и от двете страни. Необходимо е нашите съседи да направят редица реформи, а ЕС ще трябва да функционира с повече членове. ЕК излезе с шест инициативи за икономическо и инфраструктурно интегриране на държавите от Западните Балкани, но ние ще настояваме още на Европейкия съвет през юни те да добият плътност и конкретика“, добави Станишев.

 

В Стратегията, представена от ЕК през февруари тази година, се посочват основните приоритети пред страните от Западните Балкани за изпълняване на критериите за членство в ЕС. Сред тях са всеобхватни реформи в ключови области и конкретни стъпки към добросъседски отношения. Като част от Стратегията, Комисията обяви и шест водещи инициативи в подкрепа на реформите в региона – укрепване на принципите на правовата държава, засилено сътрудничество в областта на сигурността и миграцията, увеличаване на транспортните и енергийните връзки, засилване на подкрепата за социално-икономическо развитие, програма в областта на цифровите технологии, както и подкрепа за помирението и добросъседските отношения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4783 |02.04.2018 Лабораторията на Софийска вода ще анализира уран във водата . 0| 4714 |02.04.2018 Вижте къде ще спира водата в София . 0| 6196 |30.03.2018 Ахмед Муса няма да лежи в затвора въпреки присъдата му от 1 г. . 19| 29818 |29.03.2018 Падна оградата по границата с Турция за 26 милиона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads