Реклама / Ads

17| 3918 |06.05.2020

Станишев: Време е да видим действия от страна на ЕС за присъединяване на Албания и Северна Македония!

.
Сергей Станишев
Благодарение на Еди Рама и Зоран Заев, и на техните леви правителства двете страни са на прага на европейския си път.

„Днешната среща ЕС-Западни Балкани e положителна стъпка в задвижването на процеса по присъединяване на Албания и Северна Македония, въпреки колебанията, които някои държави-членки изразиха в началото на годината. Сега очакваме бързо определяне на преговорната рамка, за да може час по-скоро да започнат фактическите действия. Нашето политическо семейство винаги е подкрепяло европейското бъдеще на двете страни. Те стигнаха дотук благодарение на силната политическа воля и отдаденост на премиера на Албания Еди Рама и на бившия министър-председател на Северна Македония Зоран Заев. Двамата имаха куража да проведат тежки реформи и да покажат, че народите им вече споделят европейските ценности.”


Това заяви Сергей Станишев по време на видеоконферентен разговор между леви премиери и председатели на партии-членки на ПЕС часове преди срещата на върха по-късно днес. В дискусията взеха участие председателят на ЕП Давид Сасоли, върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия, Еди Рама, Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и лидери от Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия.
„Искам да поздравя Еди и Зоран за постоянната ангажираност и огромните усилия и да ги уверя, че сме заедно в този процес! С днешната среща ние, европейските социалисти, заявяваме своята знакова подкрепа!”, увери Станишев.

 

Върховният представител на ЕС Жозеп Борел коментира, че Европа вече отпусна финансов пакет за подкрепа на Западните Балкани, на стойност 3.7 млрд. евро. През есента на тази година Европейската комисия ще представи и допълнителен план за инвестиции и подкрепа на региона в рамките на общия План за възстановяване като израз на солидарност.


„Кризата има библейски размери. Изправени сме пред опасността от нова студена война и днес се нуждаем от силна и обединена Европа. Затова присъединяването на Западните Балкани е толкова важно за нас,“ заяви Борел.


Еди Рама изрази персонална благодарност на лидера на европейските социалисти за неговата подкрепа, ангажираност и усилия за европейската перспектива на Западните Балкани. От своя страна, Зоран Заев увери, че Северна Македония ще прилага с добра воля и в дух на приятелство Договора за приятелство с България и Преспанското споразумение с Гърция.


Лидерът на ПЕС Сергей Станишев приветства и приемането на Декларация на Групата на социалистите и демократите за подготовка на страните от Западните Балкани за членство в ЕС, в която се подчертава, че е необходима стабилна рамка за присъединяване и подкрепа по време на този процес, така че да се гарантира яснота, предсказуемост, достоверност и съгласуваност. Според социалистите и демократите разширяването е една от най-успешните политики на ЕС, която увеличава и гарантира демокрацията, мира и просперитета на нашия континент и като такава е от общ интерес както за ЕС, така и за страните-кандидатки. Необходим е обаче по-силен акцент върху публичните дебати в държавите-членки, свързан с притесненията на европейските граждани, така че процесът да бъде приобщаващ и успешен.

 

В Декларацията се казва още:

 

Удовлетворени сме, че Европейският съюз успя да постигне съгласие по редица инициативи, както и да отдели солиден финансов пакет за подкрепа на страните от Западните Балкани в борбата с пандемията от C

OVID-19 и очакваните последици. Тези стъпки показват, че ЕС гледа на държавите от региона като членове на европейското семейство. Настоящата криза трябва да се превърне във възможност за бъдещо консолидиране на нашия Съюз и сериозен ангажимент към основните му ценности и най-вече солидарността между членовете.
Стремежът на страните да се присъединят към ЕС направи Съюза по-влиятелен и насърчи положителни промени и реформи в страните-кандидатки, които в друга ситуация биха отнели много повече време за прилагане.
Присъединяването на която и да е държава, ще се случи само ако и когато са изпълнени необходимите условия, без никакви отстъпки. Настояваме напредъкът на всяка страна да се оценява справедливо на всеки етап от процеса, за всеки отделен случай и въз основа на ясни предварително установени критерии.

 

.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Дъждовно и хладно време 0| 4015 |06.05.2020 . Станишев: Под натиска на ПЕС Европа предприе конкретни антикризисни мерки! 17| 4129 |05.05.2020 . Станишев: Кризата доведе до увеличаване на неравенствата, нужни са спешни икономически мерки 5| 3916 |04.05.2020 . Адвокат: Близките на Милен Цветков казват: „Не е време за отмъщение, а за прошка“ 8| 4662 |04.05.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ