Реклама / Ads
0| 3615 |27.04.2022 НОВИНИ

Песков отсече: Путин няма да обсъжда с България спирането на газа

.
Дмитрий Песков Източник: БГНЕС
Плащането от Полша и България по договорите за природен газ в „правилната форма“ ще бъде основа за възобновяване на доставките на синьо гориво за двете страни. Това поясни пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава ТАСС.
 

„Плащането в правилната форма ще бъде основа за продължаване на доставките“, цитира агенцията думите на Песков.

 

На въпрос дали руският президент Владимир Путин планира контакти с колегите му от България и Полша за обсъждане на ситуацията с доставките на синьо гориво, той отговори категорично: „Няма планове“.

 

Говорителят на Кремъл не изключи, че и на други страни, които не плащат доставките на природен газ в рубли, подаването ще бъде спряно.

 

„С наближаването на крайния срок за плащане, ако някои потребители откажат да плащат по новата система, тогава указът на президента на Русия Владимир Путин, разбира се, ще бъде изпълнен“, увери Песков.

 

Говорителят на Кремъл категорично отхвърли обвиненията, че Москва е използвала доставките на природен газ като инструмент за изнудване, след като руският енергиен гигант „Газпром“ спря износа на руски газ за Полша и България.

 

„Това не е изнудване. Русия е била и остава надежден доставчик на енергийни ресурси за своите потребители и Русия остава ангажирана със задълженията си по договорите“, каза Песков, коментирайки съответното изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

По-рано в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че решението на „Газпром“ е поредния опит на Русия да използва природния газ като инструмент за изнудване.

 

Междувременно агенция Ройтерс цитира неназовани западни представители да казват, че решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша вероятно ще бъде контрапродуктивно, защото демонстрира, че зависимостта от Русия прави страните уязвими към принуда.

 

Длъжностните лица, пожелали анонимност, казаха още, че този ход подчертава причината, поради която е необходимо Западът да намали зависимостта си от руските въглеводороди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3162 |27.04.2022 "Не, Путин не е агресор. Освободител е. Да живее Русия". Това ли искахте да кажете, министър Гьоков? . 0| 4790 |27.04.2022 Съветник на Путин: Украйна ще бъде разчленена на няколко части - като ФРГ и ГДР, Северна и Южна Корея! . 0| 2982 |27.04.2022 Преговори между Зеленски и Путин? Турция се надява на среща на президентите в „идните дни” . 0| 33680 |27.04.2022 Хазарта към Борисов: Сега си взимаш шейсетте прислужници и отивате да подарите на Путин ново кученце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads