Реклама / Ads
1| 6303 |28.09.2023 НОВИНИ

ЕК с пет наказателни процедури срещу България

.
Пет наказателни процедури води Европейската комисия срещу България. Те са заради управлението на водите, процесуалните права, сигурността на документите и дружественото право. 
 

През юни тази година ЕК обяви, че срещу страната ни има четири наказателни процедури, свързани с прането на пари, борбата с измамите с европейски средства, качество на въздуха и морската безопасност. 

 

По отношение на водите страната ни все още не е приключила прегледа на плановете за управление на водите. Наказателни производства текат и срещу Кипър, Ирландия, Испания, Малта, Португалия, Словакия и Словения. Държавите в ЕС да преразглеждат тези планове на всеки шест години. Плановете за управление на опасността от наводнения се изготвят по карти, които показват възможните неблагоприятни последици при наводнения, отбелязва ЕК. Държавите не са изпълнили задълженията си.

 

ЕК дава срок от два месеца за отговор, а след това може да вазеде дело в Съда на ЕС, се отбелязва в съобщението.

 

Европейската комисия открива производство за установяване на нарушение срещу България, Белгия и Хърватия, затова че не са въвели правилно европейските правила за укрепването на презумпцията за невиновност и на правото на обвиняемите да присъстват на съдебния процес в наказателното производство.  Белгия, България и Хърватия разполагат със срок от два месеца, за да предприемат необходимите мерки за отстраняване на установените от Комисията недостатъци. При липса на задоволителен отговор Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище.

 

Комисията продължава наказателната процедура срещу България и Латвия, затова че не са въвели правилно европейските правила за правото на информация в наказателното производство, които предвиждат заподозрените или обвиняемите по наказателно производство, или за които е издадена европейска заповед за задържане, да получават подходяща информация за техните права.


Според ЕК националните мерки не отговарят на изискванията, особено по отношение на правото на достъп до материалите по делото, които са от съществено значение за ефективното оспорване на законосъобразността на задържането. Комисията отбелязва, че в България все още не са правилно въведени приложното поле на европейските изисквания и правото на информация за правата и разпоредбите по заявлението за правата при задържане. България и Латвия разполагат със срок от два месеца, за да предприемат необходимите мерки за отстраняване на оставащите недостатъци, иначе ЕК може да предяви пред Съда на ЕС.


Сигурност на документите


ЕК съобщава, че започва производства за установяване на нарушение срещу България, Гърция, Кипър и Литва, защото не са въвели двуизмерен баркод в единния формат за визи. Този баркод беше въведен, за да се защитят данните от визовия стикер от фалшифициране. На 30 април 2020 г. всички държави в ЕС бяха уведомени за въвеждането на баркода.


Крайният срок за изпълнение на решението изтече през май 2022 г., но посочените четири държави все още не отпечатват двуизмерен баркод върху издаваните от тях визи. Четирите държави разполагат със срок от два месеца, за да отстранят установените недостатъци, иначе наказателната процедура ще продължи.


Дружествено право


ЕК продължава наказателната процедура срещу България и Кипър, защото не са въвели европейските правила за използването на цифрови възможности и процеси в областта на дружественото право. Правилата на ЕС предвиждат държавите да въведат изцяло онлайн процедури за учредяването на определени видове дружества, регистрацията на трансгранични клонове и подаването на документи в бизнес регистрите. Те въвеждат безплатен достъп до повече данни за дружествата от търговските регистри чрез Системата за взаимно свързване на търговските регистри. През септември 2022 г. комисията изпрати на България и на Кипър официално уведомително писмо. След отговорите на страните ЕК е стигнала до заключението, че България и Кипър не са съобщили за национални мерки, които осигуряват пълното прилагане на европейските правила. Тези държави разполагат със срок от два месеца, за да отстранят установените недостатъци, а след това е възможно ЕК да предяви иск срещу тях пред Съда на ЕС, се уточнява в съобщението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4123 |28.09.2023 Шпионинът Васиан твърди, че българските свещеници нямат право да служат в Руската църква . 1| 4117 |28.09.2023 Бурята ”Агнес” удари Великобритания . 1| 4153 |28.09.2023 Почина актьорът, изиграл проф. Дъмбълдор в "Хари Потър" . 4| 4182 |28.09.2023 НС реши: НСлС няма да има независим статут

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads