Реклама / Ads
3| 5075 |28.09.2017 НОВИНИ

Пет партии призоваха БНБ да не одобрява Стоян Мавродиев за шеф на ББР

.
В обръщение към управителния съвет на БНБ пет партии го призоваха да не дава съгласието си бившият председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев да оглави Българската банка за развитие. ред аргументите е провалът му като шеф на финансовия надзор покрай фалита на КТБ, експертизата му в областта на откриването на офшорни сметки, предоставянето на неверни сведения и спорната му репутация.
Сред аргументите е провалът му като шеф на финансовия надзор покрай фалита на КТБ, експертизата му в областта на откриването на офшорни сметки, предоставянето на неверни сведения и спорната му репутация.

Мавродиев е избран за член на управителния съвет и изпълнителен директор на държавната банка, подчинена на Министерството на икономиката, а от встъпаването му в длъжност го дели само разрешението на централната банка.

Движение "Да, България", ДСБ/Нова Република, "Зелените", Българският земеделски народен съюз и ДЕОС напомнят в открито писмо, че законът задължава БНБ да разгледа и обсъди събраните за лицето данни, включително и тези които съставляват основание за съмнение за неговата надеждност, пригодност и възможност за възникване на конфликт на интереси.

Те изтъкват, че в публичното пространство са налице множество обективни данни, които оспорват
надеждността и пригодността на Мавродиев да заеме позицията.

"Мавродиев доказано се провали като председател на Комисия по финансов надзор, която трябваше да се задейства и предотврати престъпната схема КТБ - банката и свързани с нея лица са поднадзорни на ръководената от Мавродиев институция и се ползваха с неговото благоволение", пишат петте политически формации и припомнят, че загубите за обществото са над 4 млрд. лв. плюс стотици милиони инвестиции, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица.

В отвореното писмо се напомня, че кандидатът да оглави банката за развитие, чиито активи са за над 2.2 млрд. лв., е известен експерт в предоставянето на услуги за създаване на офшорни компании и сметки.

"Спорната репутация на новия банкер е затвърдена и от свързването на името му с делото за "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо, наред с множеството информации за неговия управленски провал в КФН и забъркването му в редица скандали", продължава писмото.

В него се напомня, че Мавродиев е представил неверни сведения, за да ползва кредитна карта с по-ниска преференциална лихва, което е констатирано и от Софийска градска прокуратура, звено "Антикорупция" по пр. № 7216/2015г.
Стоян Мавродиев няма нито ден стаж на ръководна позиция в друга банка, като е очевидно, че стажът му като председател на финансовия регулатор КФН или като "ковчежник" на ПП ГЕРБ не може по разумен начин да се приеме като адекватен опит, изтъкват петте партии.

Според тях изброените обстоятелства, поотделно и в своята съвкупност, обосновават съмнение относно надеждността на Стоян Мавродиев и по силата на чл. 11, ал. 2, т. 9 от Закона за кредитните институции съставляват пречка за одобряването му за член на управителния съвет на ББР.

БНБ трябва да е научила уроците от провала КТБ и нуждата банките да се управляват по прозрачен начин от хора с морал, адекватен опит и професионализъм. Одобряването на лице със спорен интегритет за член на управителен съвет на банка противоречи на целта на закона за осигуряване на стабилна, надеждна и сигурна банкова система и защита на интересите на вложителите, продължава писмото.
Авторите му напомнят, че ако БНБ одобри кандидатурата, "ще абдикира под политически натиск от основата си функция за надежден гарант за стабилността на банковата система".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5227 |26.09.2017 Осман Октай пред Фрог: Партиите са като престъпните групировки ВИС и СИК . 0| 4016 |24.09.2017 Не пътувайте до Рио де Жанейро, призоваха от Външно министерство . 1| 4124 |23.09.2017 Карадайъ: Парадокс - евроскептични партии ще са част от председателството на ЕС . 1| 4049 |15.09.2017 ЕК предлага промени във финансирането на партиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads