Реклама / Ads
3| 5765 |11.05.2018 НОВИНИ

Петър Берон: Има животни, наречени на името на Боян Петров

.
Петър Берон
Надавам се един ден да бъде на моето място. Боян не е само покорител. Той самият е връх. В обществото има върхове и хора-вагони. Той е локомотив. Има и низини, има ги във всяко общество. Това каза шефът на природонаучния музей Петър Берон по БТВ.
 

През 98-година назначих в музея хора, които са международно известни специалисти. Той е феноменален. С имплант в крака изкачи осемхилядници. Той беше любознателен, целеустремен. Такива хора търсим. Всички тези момчета можеха да работят в чужбина прекрасно. Те стоят тук и работят за България. Боян прочу името на България.

 

Всички сега се изказват, пишат глупости и то хора, които не са ходили и на Витоша. Винаги има дървени философи. Няма лесен осемхилядник. Времето не винаги е благоприятно и всичко става. Едно хлъзгане и счупване на крак е фатално на такива места. Книгата му е истински учебник. Никой не е написал така подредено изискванията при изкачванията на върха. С удоволствие си спомням представянето на книгата му. Никога този салон не е бил така претъпкан.

 

Той прелита през коридора. Бърза нанякъде. Направи уникална колекция от високопланински обитатели. Те са от подножието на 10 осемхилядника. На Еверест сега има 700 разрешения за изкачване. Там могат да ти помогнат, има шерпи, лагери. Тук той е сам. Към планината човек трябва да подхожда подготвен. Пък като се случи нещо, случва. И на спирката могат да те блъснат. Но трябва да вземеш всички мерки, които се изискват. Боян с този диабет трябва да си носи храна. Хипогликемията може бързо да го унищожи. Дано сухоземната група да стигне до лагер 2 и 3. Хеликоптерите ще огледат, но няма да могат да огледат най-високите части на върха. Той е наш човек, на нашия музей. Има животни, наречени на негово име. И тепърва ще има.

 

Три хеликоптера са отлетели от Непал за Китай, за да търсят Боян Петров. Те са в базовия лагер и чакат да утихне вятъра за да излетят. Това каза съпругата на безследно изчезналият алпинист Радослава Ненова.  Тя изказа благодарност на външно министерство, които са оказали огромно съдействие на семейството й. „От МВнР постигнаха невъзможното тези хеликоптери да са там“. „Със сигурност хора са тръгнали отдолу, които ще достигнат по-голяма височина от хеликоптерите. Те имат план за действие. Включили са се най-опитните шерпи и легендарни спасители, на които хора са им възкръсвали в ръцете. Има надежда“, убедена е Ненова.

 

По думите й Боян Петров знае, че трябва да е на завет, за да се предпази от тежки измръзвания и да оцелее. „Спасителите трябва да търсят в заслоните“. „Обещали сме доста голяма сума на спасителите, ако го намерят и смъкнат жив. Ако проведат стандартна акция, която няма резултат, ще платим сумата по договор. Стимулираме ги, за да преобърнат планината, за да го открият, защото това е най-важно. Харчим огромни суми, защото за нас това не е загубена битка“, завърши жената на Петров, която в момента е в Непал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5317 |04.05.2018 Евродепутатът Петър Корумбашев отговаря на БСК за протеста на превозвачите . 5| 5480 |24.04.2018 Петър Кърджилов: Съдията по случая „Иванчева” е близък на Пламен Георгиев . 10| 11405 |23.04.2018 Петър Кърджилов за Фрог: Организирана престъпна група прати Иванчева в ареста . 0| 5000 |16.04.2018 Спецсъдът не даде ход на делото срещу Петър Москов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads