Реклама / Ads
32| 5288 |22.07.2013 НОВИНИ

Петър Чобанов: Актуализираме бюджета заради липса на политики на ГЕРБ

.
Министърът на финансите Петър Чобанов Източник: Булфото
Актуализацията на бюджета се наложи по обективни причини с цел да се прекратят някои практики на фискалната политика. В края на февруари 2013 година фискалната политика на ГЕРБ се характеризираше с изчерпан фискален резерв и липса на политики. Отсъстваше дългосрочна инвестиционна политика за стимулиране на растежа.
 

Това каза министърът на финансите Петър Чобанов в Министерски съвет. Спирането на плащанията през втората половина на 2009 година доведе до една безкрайна лавина. Беше реализиран 7,6% икономически спад. Политиката не беше съобразявана с икономическия цикъл, посочи Петър Чобанов.

"Имаме най-големия икономически спад от въвеждането на Валутния борд", каза министърът на финансите. 160 млн. лв. ще бъдат дадени за погасяване на задълженията към бизнеса, каза Чобанов. Освен за това, парите ще стигнат и за ремонти на болници.

Министерският съвет прие актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. Така бюджетният дефицит ще се увеличи от 1,3% от БВП на 2% от БВП, обясни министърът на финансите Петър Чобанов. Дефицитът в бюджета се увеличава с 493 млн. лв.

"Промяната по никакъв начин не нарушава фискалната дисциплина и е в рамките на европейските критерии на Маастрихт. Ние ще останем сред страните от ЕС с нисък бюджетен дефицит", посочи министър Чобанов. Той заяви, че актуализацията на бюджета се налага, след като правителството на ГЕРБ изчерпа фискалния резерв на страната и липсват буфери в бюджета за тази година.

Фискалният резерв беше намален с 4 милиарда лева през последните четири години, а още толкова беше дългът, който правителството на Бойко Борисов взе, добави Петър Чобанов. От въведения в края на 2012 година данък върху лихвите върху банковите депозити са събрани до края на май само 29 млн. лева и прогнозираните приходи от 130 млн. лева няма да бъдат достигнати, каза още Чобанов.

"По отношение на приходите - те са надценени на етапа на планиране, липсват буфери. Още служебното правителство през март прие една актуализация на макрорамката - очакванията за БВП бяха намалени с 1,5 млрд. лева", обясни той.

"Имаме конкретни примери за недобре разчетени данъци, като данъка за лихвите. Там ще имаме едно неизпълнение от 60-70 млн. лв. до края на тази година", каза още Петър Чобанов.

Очаква се промените да бъдат обсъдени от Народното събрание преди края на месеца, когато най-вероятно депутатите ще излязат във ваканция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 11613 |18.07.2013 Петър Кънев: 30–40 хил. семейства са в опасност да останат без дом . 44| 5726 |08.07.2013 Петър Москов: Алибитата на тази власт са към края си . 26| 5438 |07.07.2013 Министър Чобанов: Актуализацията на бюджета ще направи по-добър този за 2014 г. . 70| 5650 |21.06.2013 Петър Москов: Протестът е за рестарт на системата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads