Реклама / Ads
0| 2812 |22.06.2022 НОВИНИ

Петър Колев: Френското предложение е в правилната посока, но…

.
Петър Колев Източник: БГНЕС
Предложението на ЕС, което стана известно като „френско“, е в правилната посока за решаване на двустранните въпроси между София и Скопие. Ние, организациите на македонските българи, благодарим на френското председателство и на страните-членки на ЕС за това, че припознаха и предложиха решение за проблема с човешките права на българите в Македония, но... има едно голямо НО!
 

Това се казва в позиция на лидера на Гражданския демократичен съюз в Република Северна Македония Петър Колев по повод последните предложения за разрешаване на спора между властите в Скопие и София.

 

„Ние, македонските българи, не сме искали и никога няма да участваме в сценарий за търговия на човешки права срещу достойнството и родовата памет на нашия народ и нашите дядовци!

 

Затова настояваме за решението на следните важни въпроси, които трябва да бъдат изчистени, преди предложението да бъде прието:

 

1. В двустранния протокол трябва да бъдат отразени решения и гарантирани с механизми за контрол всички спорни въпроси, включително и въпросите от общата история каквито са: създаването на БМОРК-ВМОРО-ВМРО, Илинденско-Преображенското въстание, Първата световна война, 11-та македонска дивизия, периода между двете световни войни, както и периода на Втората световна война, и те да бъдат така формулирани, че РСМ да бъде задължена да отрази тези промени в учебниците по история.

 

2. Контролът по изпълнението на ангажиментите да бъде осъществяван от Европейския съвет, а не от Европейската комисия.

 

Искаме да бъдем разбрани правилно: цялата тази инициатива за нашето равноправие, няма да има никакъв смисъл, ако в уроците по история в училище нашите деца продължават да учат, че произхождат от народ, който е татаро-монголски, фашистки и окупаторски, народ, който е най-голямото зло за Македония.

 

Точно от тези нерешени въпроси се поражда езикът на омразата към България и всичко българско!“, се казва още в позицията на Колев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2756 |22.06.2022 Интригата се заплита: Вархеи благодари на Борисов за подкрепата за френското предложение . 0| 4563 |22.06.2022 Експерти пред Фрог: Политическа дъвка ли е темата с РСМ и какви гаранции дава френското предложение . 0| 2877 |22.06.2022 Петър Витанов: Темата за Северна Македония ще бъде приоритет и за чешкото председателство . 0| 3025 |22.06.2022 Външната комисия в НС обсъжда ”френското предложение” за Северна Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads