Реклама / Ads
14| 5310 |01.05.2020 НОВИНИ

Петър Славов: В законодателство ни орган като Националния оперативен щаб не съществува

.
Петър Славов
В българското законодателство орган като Националния оперативен щаб (НОЩ) не съществува. От края на февруари има вътрешна заповед на министър-председателят, който е създал нещо като работна група към него с чисто съвещателни и координиращи функции. Орган щаб не съществува, съществува междуведомствена работна група с консултативни функции.
 

Това коментира пред БНР адвокатът Петър Славов.

 

Той поясни защо въпросът със статута на НОЩ е въпрос за отговорността за взетите и невзети мерки във връзка с извънредната ситуация.

 

„Органите за здравен контрол в нашата страна са главният здравен инспектор, регионалните здравни инспектори и министърът на здравеопазването, който взима решенията еднолично в конкретната ситуация. Налице е супер орган и това не е НОЩ, а министърът на здравеопазването. Отговорността медийно се прехвърли на т.нар. „щаб“ и по някакви причини той се съгласи да поеме тази морална, медийна, но не точно и юридическа отговорност“.

 

„До ден днешен препоръките на Щаба не сме ги видели черно на бяло, за да преценим дали мерките, взети от министъра, са обосновани от факти... Всеки административен акт трябва да съдържа мотиви, иначе е незаконосъобразен. Възможно е мотивите да са изнесени извън акта - в други цитирани документи, но не и в пресконференции. Пресконференциите не могат да играят ролята на мотиви. Това би било правен и логически абсурд“, допълни Славов.

 

Той подчерта, че не знаем какви са действителните съображения за налагането на една или друга мярка и че се създава опасност за един пинг-понг между различните институции по повод носенето на отговорност.

„Създава се една опция за хаос. Беше логично, след като се създаде този щаб, да се институционализира неговото съществуване“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 13083 |30.04.2020 Петър Кърджилов показа заповедта за създаването на НОЩ . 0| 4937 |29.04.2020 Петър Витанов: Оставете „зелените” коридори и утре! . 0| 4829 |17.04.2020 Петър Витанов: Сега ли бяха нужни припряни действия по пакет „Мобилност“? . 1| 4070 |16.04.2020 Петър Витанов: Да помислим за нещата, които ни обединяват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads