Реклама / Ads
10| 3794 |11.01.2022 НОВИНИ

Петър Стоянов: Знаем какво искаме от РСМ, но не и от себе си

.
Петър Стоянов Източник: стопкадър, bTV
След Консултативния съвет по национална сигурност вчера разбрахме какви са нашите искания към Република Северна Македония. Някак не разбрахме какво трябва да правим оттук нататък. Знаем какво искаме от РСМ, но не и от себе си. Първо самите ние трябва да познаем истината, за да искаме от тях същото. В отношенията с югозападната ни съседка е по-добре да не работим със срокове. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Петър Стоянов, президент 1997-2002 г.
 

„Това, което направи силно впечатление е единната позиция на всички парламентарно представени български политически партии и тези, които са склонни да използват малко по-висока патриотична реторика, и тези, които минава за по-проевропейска. Но не бива да си мислим, че с тази единна позиция ние сме свършили своята работа. Работата ни тепърва предстои“, поясни той.

 

„Не е вярна тезата, че трябва да избираме между приемане на РСМ в ЕС и защитата на нашия национален интерес. Наш национален интерес е Македония на стане член на ЕС. Националният ни интерес не е едновекторен“, обясни експрезидентът.

 

„Не е съвсем коректно да се твърди, че ЕС ни натиска. Истината е, че ЕС не ни разбира“, смята Стоянов.

 

„Ако искаме да имаме ясен диалог с Република Северна Македония, да бъдем разбрани от европейските ни партньори, но и българският народ да има висок морал и позиция по тези въпроси, ние не трябва да забравяме и нашите собствени вини. Днешният наш възглас „Долу ръцете от Македония“ е закъснял със 120 години и има грешен адресат. За съжаление ние така и не формирахме единна позиция за РСМ“, каза още бившият президент.

 

„Ние трябва да променим нашият тон по отношение на гражданите и политическото ръководство на Република Северна Македония. Няма как наши журналисти да употребяват изрази, като „ще ги оставим да подсмърчат край вратите на ЕС“ или „трябва да дойдат да ни целунат ръка“. Унизителният тон трябва да бъде спрян на секундата“, категоричен е Петър Стоянов.

 

„Господа, ние не се готвим да обявяваме война на Северна Македония, обратно – готвим се заедно да бъдем членове на ЕС“, обърна се той от ефира на bTV. По думите му така ние по никакъв начин не предаваме историята си. „Трябва да сме наясно, че повече от 75 г. гражданите на РСМ бяха облъчвани по всякакъв начин и три поколения се възпитаха да възприемат една съвършено различна история. Гражданите на Северна Македония няма защо да се срамуват, че имаме обща история“, смята Стоянов.

 

Той призова да се постигне климат на разбирателство, за да разберат след толкова години гражданите на РСМ истината за общата ни история.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3886 |10.01.2022 Петър Колев: Нарушенията на човешки права в РСМ е лоша практика . 3| 3936 |07.01.2022 Прокуратурата ще проверява плагиатствал ли е Петър Илиев . 2| 4695 |06.01.2022 Адв. Петър Славов: Парламентът цяла седмица ще се ”изслушва”, а сметките валят… . 13| 16831 |05.01.2022 Петър Чолаков: Дори Гешев да „жертва” Борисов, това няма да му реши проблема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads