Реклама / Ads
0| 2591 |20.09.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: Директивата за минимална работна заплата притиска правителствата да направят екшън-план

.
Петър Витанов
Минималните работни заплати във всички страни от ЕС трябва да осигуряват достоен стандарт на живот и труд, а държавите членки следва да насърчават колективното договаряне за заплащането. Коментар по тази тема направи Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент пред телевизия Bulgaria on Air. Европейският парламент прие миналата седмица ново законодателство за адекватни минимални работни заплати в ЕС.

„Хората трябва да са наясно, че с тази директива няма да се изравнят заплатите в България и Люксембург, защото разликата е осемкратна. Целта обаче е намаляване на неравенствата и достойни заплати за работещите хора, както и да се насърчи колективното трудово договаряне“, каза Витанов.

 

„Минималната работна заплата трябва да бъде обвързана с адекватност. Когато полагаш труд, да получаваш средства, които да ти позволят да живееш достойно“, каза още социалистът.

 

Обсъждат се два варианта за увеличение на минималната работна заплата в България, ако бъде приета предложената от ЕС нова директива. Единият вариант е да се определи „нова кошница" от продукти и услуги, другият е минималната работна заплата в България да е 50% от средната за страната или 60% от медианната заплата (размерът на заплатата, която е в средата от всички заплати във възходящ ред, тя е представителна), която е по-показателна за доходите.

 

„Най-важната задача е да има обективност при определянето на минималната работна заплата, а не както беше досега – правителството решава, че ще я вдигне с 50 лева, без да има конкретно основание за това. Насърчаването на колективното договаряне също е друг важен момент. Навсякъде по света то е работещо, защото дава по-големи лостове на определени групи. Няма спор, че това е допълнителен щит на работника и поради тази причина Европейският съюз иска да го насърчи - създават се минимални стандарти, дава допълнителни права, както и сигурност и равнопоставеност пред работодателя“, каза още Витанов. Българският евродепутат добави, че страната ни има най-малък процент колективни договори, но занапред всяка държава трябва да предостави екшън-план как ще го увеличи.   

 

„Директивата притиска всяко едно правителство да предостави план за действие“, каза още Петър Витанов. След десетки години дебат България най-накрая ще бъде принудена да приеме механизъм за определяне на минималната работна заплата.  Досега заедно с приемането на бюджетните закони управляващите решаваха и на колко да възлиза минималното заплащане в страната за съответната година.

 

Той напомни, че в България има три милиона работещи, които създават националния продукт и занапред партиите трябва не само да говорят, но и да действат далеч по-активно за защита на техния интерес.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2387 |19.09.2022 Петър Стоянович: В лицето на Елизабет II светът имаше един от последните примери за смисъла на монархията . 0| 2293 |16.09.2022 Петър Стоянов стана почетен гражданин на София . 0| 2361 |16.09.2022 Петър Витанов: Тази зима ще е много тежка, някои ще избират между това дали да се топлят или да ядат . 0| 2331 |14.09.2022 Петър Чолаков: Смъртоносният капан на българските улици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads