Реклама / Ads
8| 4001 |16.09.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: Европейската комисия циментира корумпираното правителство на Борисов с бездействието си

.
Петър Витанов
Защо Европейската комисия си затваряше очите, циментира правителството на Борисов, а корупцията в България трябваше да бъде забелязана от Вашингтон? Това попита ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов по време на дебата в Страсбург за глобалния закон „Магнитски“ на САЩ.

„Тези лица бяха санкционирани от правителството на САЩ заради корупция. Това е ужасяващо свидетелство за пълния провал на българската държава в борбата с корупцията през последните 12 години. И защото говорим за държава членка на Европейския съюз,  този провал е и европейски”, каза пред евродепутатите Петър Витанов.  

 

„Още по-тревожен е фактът, че България е под пряк мониторинг на Комисията от присъединяването ѝ през 2007 г. именно по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност. Само преди 2 години Комисията заключи оптимистично, че България се бори успешно с корупцията и е показала реален напредък по всички показатели“, добави социалистът.

 

„Сега една от констатациите няма как да е вярна - или Министерството на финансите на САЩ е погрешно информирано за случващото се в България, или Комисията държи очите си затворени в продължение на много години.

 

За българските граждани няма съмнение, какво е реалното положение в страната.

В продължение на години Комисията публикуваше весели доклади, изпълнени с бюрократични клишета за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България и това постигна две неща:

 

1. Тя циментира корумпираното правителство на Борисов (ЕНП) във властта, докато той се хвалеше с голямата подкрепа, която имаше в Брюксел, колко близък е с важните хора тук, колко пари Брюксел дава на “своето“ правителство

 

2. Това подхранваше отчаянието и евроскептицизма на българските граждани - те виждаха, че олигархията става все по-богата и по-дебела с пари от Европейския съюз и българите постоянно питаха – „Защо Брюксел мълчи? Не виждат ли какво става тук? Как би могла Комисията да допусне това?“

 

Моят въпрос е как тази корупция може да бъде забелязана чак от Вашингтон, но не и от Брюксел. Как можем да претендираме, че Европейският съюз е глобален играч, ако не можем да почистим собствената си къща?“, завърши Петър Витанов.

 

Пленарният дебат е въз основа на въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия, изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). В него евродепутатите отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

 

Членовете на Европейския парламент искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос.

 

По-конкретно, евродепутатите питат дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в Съюза.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 19| 3635 |15.09.2021 Тошко Йорданов: Партенки са слуховете, че няма да разчитаме на Петър Илиев . 9| 3016 |14.09.2021 Петър Чолаков: Отиващото си Народно събрание беше един „тийнейджърски парламент“ . 0| 2341 |14.09.2021 Петър Витанов: Не трябва да допускаме най-бедните европейци да платят цената на икономическата трансформация . 4| 3088 |13.09.2021 Мартин Камбуров пренаписа историята: Задмина Петър Жеков и вече е голмайстор №1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ