Реклама / Ads
0| 2520 |18.10.2022 НОВИНИ

Петър Витанов: ЕП даде силен сигнал с гласуването за Шенген, не може да бъде забиван клин между страните-членки

.
Петър Витанов
Европейският парламент даде силен сигнал и заяви категорично, че мястото на България и Румъния е в Шенген. Това заяви след гласуването в Европейския парламент ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

По-рано днес Европейският парламент призова Съвета на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията бе подкрепена с 547 гласа "за", 49 бяха против, а 43 евродепутати се въздържаха.

 

„Днес дадохме силен сигнал на институциите, от които зависи приемането на България и Румъния в Шенген. Казахме ясно, че не може двете държави, които са изпълнили всички технически параметри и критерии да продължат да стоят извън Шенгенското пространство“, коментира пред екипа на Novini.bg в Страсбург Петър Витанов.

 

„Не можем да създаваме втора категория свободно придвижване и се надявам този сигнал да бъде чут ясно от Съвета. Знам, че и българското правителство в момента работи много активно, за да убеди Нидерландия, която има най-сериозни резерви, и председателството на Съвета на ЕС, да обяви в началото на декември, че България и Румъния могат да бъдат пълноправни членове на това пространство“, подчерта той.

Петър Витанов обясни и какви са предимствата от влизането ни в Шенгенското пространство.

 

„Това означава свободно придвижване на превози и хора, спестяване на редица разходи – от гориво през време, трудови възнаграждения, часове чакане по граничните опашки. Но не по-маловажно е да съхраним доверието си в Европа. Да оставиш две държави отвън, по незнайно какви критерии и правила, е предпоставка за ерозиране на доверието в ЕС в момент, в който Европа трябва да е единна, а не да бъде забиван пореден клин между страните-членки“, обясни Петър Витанов.

 

Преди да се стигне до днешното гласуване, дебатът влезе в дневния ред на Европейския парламент по настояване на Социалистите и демократите и след декларация от председателя на групата Ираче Гарсия-Перес и ръководителите на българската, и румънската делегации Петър Витанов и Дан Ника.

 

ЕП „изразява изумление“ от това, че от 2011 г. Съветът на ЕС не е успял да вземе това решение, въпреки многократните призиви на евродепутатите и Европейската комисия. Отчита се, че още през 2011 г. двете държави бяха изпълнили всички необходими условия за пълното прилагане на законодателството за Шенген.

 

Европейският парламент настоятелно призовава Съвета на Европейския съюз да предприеме всички необходими стъпки решението да бъде прието до края на 2022 г., като по този начин да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 година.

 

Ираче Гарсия Перес, Петър Витанов и Дан Ника отбелязаха в нарочна декларация в началото на месеца, че се навършват 11 години, "откакто ръководените от консерваторите правителства наложиха вето на молбата на Румъния и България за присъединяване към Шенгенската зона".

 

„Без никаква обективна причина Румъния и България бяха държани да чакат на вратата твърде дълго. Търпението има своите граници. Правителствата на ЕС не могат да продължават да предават ценностите на ЕС за солидарност и сплотеност“, написаха тримата евродепутати в обръщението си.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3026 |17.10.2022 Радев атакува предложението да дадем оръжие на Украйна . 6| 3102 |17.10.2022 Петър Стоянов: Няма общество и интелигенция в Европа, които да не са категорично против Путин . 4| 2857 |14.10.2022 Борислав Иванов подаде оставка след драмата с украинското знаме . 1| 2666 |12.10.2022 ЕС няма да признава руски документи за пътуване, издадени в окупираните украински територии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads