Реклама / Ads
8| 3205 |01.10.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: С фалшивите сертификати рискуваме те да не се зачитат в Европа

.
Петър Витанов
България рискува да спрат да се признават сертификатите й за ваксинация, ако не вземе спешни мерки за овладяването на бума на фалшиви документи. Това заяви Петър Витанов, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.
 

„Броят на заразените ваксинирани в България е много по-висок, отколкото в другите страни. Това автоматично подсказва, че при нас се случва нещо, защото няма как ваксината да действа в Германия или Италия и да не действа в  България”, коментира Витанов.

 

„Става въпрос за черен пазар със здраве. Хора дават по 300, 400, дори 600 лева за документ, при положение, че ваксината е напълно безплатна. Нещо повече – в България има изобилие от ваксини, те се поставят навсякъде“, каза още евродепутатът.

Лекари разказват, че имат пациенти в много сериозно състояние, в интензивно отделение, които признават, че всъщност не са ваксинирани и са си купили фалшиви сертификати. Здравните специалисти са категорични, че ваксинираните хора се заразяват по-малко от новия щам, както и преминават по-леко през болестта.

 

„Фалшивите здравни сертификати са от една страна престъпление, свързано с издаване на документ с невярно съдържание, тоест удостоверява се един факт, който не се е случил, а пациентът от своя страна използва този документ, за да премине границата или при други обстоятелства“, каза още евродепутатът.

 

„Има опасност и от още един много неприятен ефект – издаването на фалшиви сертификати може да доведе до това все повече държави да имат основание да се съмняват в издаваните в България  ваксинационни сертификати“, каза още Витанов.

Проблемът е много сериозен, защото не става само въпрос за документно престъпление, а за игра на руска рулетка със здравето.

 

„България не е единствената държава, в която има фалшиви сертификати. Преди дни гръцките депутати коментираха глоба от 5000 евро за фалшив сертификат“, каза още Петър Витанов.

 

Според Витанов се наблюдава и друг феномен. В казуса с фалшивите сертификати става въпрос за корупция.

 

„За съжаление много българи приемат на дребно корупцията всеки ден, за да решат някакъв въпрос. Готови са да си плащат, за да заобиколят закона. Това е резултат от цялостното недоверие към властта и институциите“, смята Петър Витанов.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4782 |29.09.2021 Филип Станев: Петър Илиев вече е прелистена страница, но нямаше как да го хвърлим на вълците . 7| 4567 |28.09.2021 Даниел Вълчев: Следващата седмица СУ решава дали да отстрани Петър Илиев . 15| 4320 |28.09.2021 Адв. Валя Гигова за книгата на Петър Илиев: На ход е прокуратурата . 42| 5510 |28.09.2021 Трифонов наруши мълчанието след становището за Петър Илиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads