Реклама / Ads
8| 6651 |30.09.2021 НОВИНИ

Схема за фалшиви COVID-19 сертификати бърка статистиката, но е недоказуема

.
Схема с фалшиви сертификати за ваксинация била причината статистиката да отчита висок брой на заразени с коронавирус след имунизация, смятат лекари. Новината потвърди и здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който посочи че до прокуратурата са изпратени десетки сигнали.
 

Юристи посочват, че лекари все по-често се съгласяват да регистрират в системата, че са поставили ваксина на свои познати. Услугата струва между 500-600 лева и улеснява хората при пътуване. Бизнесът е печеливш, а освен това рискът е малък - и двете страни имат интерес да си мълчат. 

 

“Ако такава схема в действителност съществува, това е престъпление по чл. 312 от Наказателния кодекс. Това се наказва с лишаване от свобода до две години или пробация. Практически обаче е недоказуемо. И двете страни имат интерес да си мълчат”, заяви пред ФрогНюз адв. Мария Петрова - експерт по медицинско право. 

 

Смята се, че именно такива фалшиви сертификати могат да повлияят на лечението на хора, заразени с коронавирус. Експерти обаче посочват, че това не е така - съществува протокол за лечение и стъпки, които се следват в зависимост от това дали става въпрос за лека, средна или тежка форма на COVID-19. Същият е казусът и с хоспитализираните пациенти.

 

Пред ФрогНюз проф. Светлана Велизарова -  специалист по белодробни болести и ръководител на детската клиника в белодробната болница в София, посочи, че данните показват, че у нас има няколко случая на ваксинирани пациенти, които са се разболели тежко, но става дума за хора, които след имунизация не са спазвали никакви противоепидемични мерки - носене на предпазни маски, дезинфекция, дистанция. 

 

Какъв тогава е проблемът? По този начин на първо място се засилва скептицизма.

Статистиката отчита по-висок процент ваксинирани хора, които са попаднали в болница или са починали, въпреки поставена доза от одобрените в Европейския съюз ваксини. Губи се и стимулът хората да се ваксинират на практика, защото ефектът е същият. 

 

Междувременно България продължава да е страната с най-нисък процент ваксинирано население в Европейския съюз. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3506 |29.09.2021 500 души са с трета доза ваксина срещу COVID-19 у нас . 2| 3420 |29.09.2021 България бълвала фалшив алкохол за Гърция, разбиха схемата . 3| 2980 |29.09.2021 Расте броят на заразените с COVID-19 у нас . 0| 3618 |28.09.2021 Covid-19 погуби семейство в град Ракитово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads