Реклама / Ads
4| 2450 |23.07.2023 НОВИНИ

Петър Витанов: Идеята 3-и март да не е национален празник е позор

.
Петър Витанов
Анонсираните предложения за промени в Конституцията, гарнирани с експресна смяна на националния празник от 3-и март на 24-и май, са истински позор. Това коментира ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов след днешната пресконференция на „Продължаваме промяната -Демократична България“.

„Идеята – 3-и март да не е национален празник, е не само е поредния грозен опит нацията ни да бъде тежко разделена, но и показва невежество. Защото за свободата на България са се били рамо до рамо българи, руснаци, украинци, румънци, финландци и още хиляди достойни наши предци. Трети март e датата, която бележи възкресението на българската държава. Може би авторите на днешната идея не знаят, че през 1951 г. 3-и март е обявен за „остатък от великобългарския шовинизъм“ и е отменен с Кодекса на труда. Всички държави в света определят за свой национален празник ден, в който са получили своята свобода и независимост. Защото това е най-важното условие за съществуването на една държава“, коментира Петър Витанов.

Зад идеята за промяна на националния ни празник вероятно трябва да бъдат прикрити други опити за тотална подмяна, смята евродепутатът.

 

„Зад предложението за мандатност на кметовете прозира намерението представители на т.нар. „нови партии“ да спечелят служебно. И в момента имаме редица случаи, в които местни феодали не се кандидатират лично, а лансират свои роднини или бизнес-партньори. Какво ще промени тази откровено лобистка поправка“, попита още той.

Ограничаването на правомощията на служебното правителство говори за амбиции да се узурпира цялата власт.

 

„За съжаление сегашната коалиция не може да се примири, че служебните правителства продължават да имат по-висок рейтинг от сегашното. По начина, по който се предлагат промените, очаквам в скоро време да има и друга важна промяна - отмяна на изборите. Промени в Конституцията, касаещи съдебната власт, също са насочени отново срещу президента и да се отнеме правото му да издава укази на назначаване и освобождаване на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. А ако след три години президентът е от десницата – пак ли ще се правят промени в основния закон? И всичко това без обществен дебат, без дискусия в правната общност, между магистрати, неправителствен сектор“, каза още той.

 

„Този опит за тотална смяна на дневния ред на българите се прави в разгара на лятото, когато медийният мейнстрийм е зает с цената на пържолите и чадърите на плажа. В дните, в които българите се опитват да починат и да се видят със семействата си, преди да се заловят с обичайните си грижи – работа, изпращане на децата на училище, кредити, сметки, грижа за родители и близки. Надявам се рекордната жега да не приспи народа ни, защото в ход е най-престъпния експеримент в последните години“, завършва Витанов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4038 |23.07.2023 Петър Танев от Одеса : Военнопрестъпниците в Кремъл правят всичко възможно дори украинците и с руско самосъзнание да ненавиждат Русия . 1| 2664 |18.07.2023 Петър Ганев: Най-безболезненото за държавата е Радев да бъде гуверньор . 10| 2563 |18.07.2023 Стефан Гамизов: Добра е идеята за предварителни избори за кмет на София на демократичната общност . 14| 2592 |17.07.2023 Петър Колев: Започва нова страница в отношенията между София и Скопие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads