Реклама / Ads
4| 3191 |08.11.2021 НОВИНИ

Петър Витанов пред гръцки медии: Фалшиви сертификати има в страните с ниски нива на ваксинация

.
Петър Витанов
Евродепутатът Петър Витанов бе интервюиран от гръцки медии заради скандала с фалшивите ковид-сертификати. Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент алармира преди повече от месец, че фалшивите сертификати освен документна измама, компрометират и процеса на ваксинацията, изкривяват статистиката и нанасят щети както на неваксинираните, така и на ваксинираните.
 

„Още през октомври сигнализирах за проблема с фалшивите ковид-сертификати. Но такъв проблем има в редица държави. Същите неща се случват в Румъния, Латвия, та дори в САЩ, Канада и Австралия. Фалшивите сертификати не само нанасят репутационни щети на нашата държава, но и намаляват доверието във ваксинационния процес. Това беше и причината да алармирам българските и европейските институции, че трябва да се вземат спешни мерки за овладяването на тази нова „пандемия“, коментира Витанов пред гръцката телевизия АЛФА.

 

„Фалшивият сертификат може да бъде издаден само с помощта на медицински лица. Но говорейки с мои колеги от Европейския парламент разбрах, че в техните държави също има подобни случаи. Това се отнася най-сериозно за държави, в които нивото на ваксинация е ниско“, каза още Витанов, който е член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

 

В Гърция темата за фалшивите сертификати стана популярна след репортаж на телевизия ЕРТ за купуване на фалшиви сертификати от България. По този повод гръцките власти обявиха, че ще наблюдават внимателно ваксинираните гърци с постоянен адрес в страната, които представят сертификати от България и Румъния. В скорошни законодателни промени са предвидени сериозни наказателни и финансови санкции за незаконни действия, свързани с тестването и ваксинирането.

„Винаги ще има криминални мрежи, които да се възползват от такива кризи. Важно е обаче да няма „потребители на тази услуга“. Затова както за българите, така и за всички европейци е важно да знаят, че по този начин играят на руска рулетка със здравето си“, каза още Петър Витанов.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3298 |06.11.2021 Проф. Витанов: Връщането на децата в клас ще увеличи бройката на заразените с COVID-19 . 5| 5018 |05.11.2021 Някой да предаде на Сийка... . 0| 4987 |05.11.2021 Радослав Бимбалов: Тия милиони в чували са предколедната ти манна от бесния дебел старец с крехкия менискус . 2| 2870 |05.11.2021 Труп на руски дипломат намерен пред посолството на Кремъл в Берлин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads