Реклама / Ads
0| 3655 |16.07.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: Предстои ни най-голямата икономическа трансформация, а България изостава в подготовката си

.
Петър Витанов
България изостава в подготовката си за най-голямата икономическа транформация, каквато е Зелената сделка. Липсва визия за начина, по който ще направим енергийната промяна. Това заяви Петър Витанов, председател на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент пред телевизия Bloomberg. В сряда Европейската комисия обяви пакета от мерки, които предлага на държавите-членки.
 

„Целта е да подготвим бизнеса, хората, обществото за тази необратима промяна. Престои ни една от най-големите икономически трансформации. Дали ни харесва или не, това е пътят, по който тръгна Европа. България изостава от тези процеси и ако иска да навакса, трябва спешно да се възползва от средствата, които са отделени за реализацията на Зелената сделка“, каза Петър Витанов.

 

Зелената сделка означава преди всичко енергийна трансформация.

 

„Европа се подготвя за този момент от 15 години. Много държави замениха въглищните си централи със заместващи мощности. Други успяха да извоюват дерогация и да оставят въглищните си централи било до 2035-та или до 2050-та година. След 13 години управление на ГЕРБ, при нас няма никаква яснота какво ще се случи с въглищните централи и с ТЕЦ-овете, както и с хилядите миньори“, коментира Витанов.

 

Според него е обезпокоително, че и победителите на последните избори от „Има такъв народ“ не са декларирали сред приоритетите си екологията.

 

„При представянето на първия списък на правителството дори нямаше министър на екологията“, припомни Витанов.

 

Според Петър Витанов е пропуснат шанса за дерогация, която да удължи живота на въглищните централи в България и затова трябва да се мисли за нови пътища за енергийно бъдеще на страната ни.

 

„Централите няма да могат да работят на пазарен принцип, без държавна помощ, защото цената на въглеродните емисии е толкова висока, че ще излезе по-евтино да се плащат заплати на работниците при спрени мощности“, добави Витанов.

 

Време е за дългосрочни решения, смята още той. Витанов вижда бъдеще в атомната електроенергия, изграждане на нова централа, интегриране и либерализиране на енергийните пазари, завършване на интерконектора с Гърция, повече възобновяеми енергийни източници, внедряване на нови технологогии като водорода. Приоритет трябва да е и енергийната ефективност, защото България потребява 6 пъти повече енергия от водещите европейски държави.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4187 |16.07.2021 Петър Чолаков: От свадите между залитналия Трифонов и другите партии на протеста печели Борисов . 3| 3619 |14.07.2021 Петър Мутафчиев: Преди да тръгнем заедно към космоса, да построим нормален път София-Скопие . 0| 3196 |14.07.2021 Петър Витанов: Общата политика на ЕС за раковите заболявания ще подобри лечението в България и ще регулира цените на медикаментите . 14| 4697 |13.07.2021 Петър Чолаков: Трифонов опита да играе честно, но ходът му е непохватен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads