Реклама / Ads
1| 2664 |06.10.2021 НОВИНИ

Петър Витанов: ГЕРБ не направи нищо за въглищните централи и твърдеше, че Белене е гьол

.
Предишните правителства не договориха удължаване на живота на въглищните централи и зачеркнаха развитието на атомната енергетика. От 15 години България няма визия за своето икономическо развитие, а служебното правителство беше поставено в изкуствена засада с Плана за възстановяване и устойчивост.

Това заяви ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в предаването „Референдум“ на БНТ. В него евродепутати коментираха темите за Плана за възстановяване и устойчивост и ефекта от Зеления пакт върху българската икономика.


Вината за забавянето на Плана за възстановяване и устойчивост не може да бъде приписана на служебното правителство, категоричен беше Витанов.


„Истината е, че правителството на ГЕРБ управляваше близо месец след крайния срок за подаването на документите в Брюксел. По-големият проблем обаче е, че в първата версия на Плана не се решаваха стратегически въпроси за България. Той беше с изцяло грешна философия – как да се усвоят едни пари, а не как да се решат важните въпроси, свързани с икономическата и енергийната трансформация. Когато Планът не обслужва националния интерес, а корпоративния, резултатът е налице“, коментира Витанов. 


„В момента служебното правителство е поставено в положение на изкуствена засада, защото решенията, които трябва да се вземат трябва да почиват на широк консенсус. Когато едно правителство е назначено, а не избрано и няма зад себе си парламентарна подкрепа, трудно се правят подобни ходове“, каза още социалистът. 


Според Витанов приоритети в енергетиката трябва да са енергийната ефективност, завършването на интерконектора с Гърция, ясна стратегия за замяна на енергийните източници, план за развитието на атомната енергетика. Евродепутатите дискутираха и високите цени на тока и газа на Стария континент. 


„Докато управляваха, ГЕРБ твърдяха, че Белене е гьол. А в сегашната ситуация, при постоянно растящи цени и енергийна несигурност се вижда, че атомната централа не само произвежда най-евтиния ток, но и и гарантира енергийната независимост на страната ни“, каза Витанов и попита, къде е изчезнало оборудването за 650 милиона лева, платено от българските данъкоплатци. 


Според социалистът съдбата на въглищните централи не е ясна, защото са пропилени  възможностите за преговори. 


„Правителството на ГЕРБ пропусна да договори дата за удължаване живота на централите. Това трябваше да се случи до 2019-та година, но не беше направено нищо. При тази ситуация през 2025-та година въглищните централи няма да могат да продължат да работят, защото няма да имат право да ползват държавна помощ. В момента тя е в размер на стотици милиони левове, с които НЕК задлъжнява всяка година“, коментира Витанов. 


Според Петър Витанов най-големият проблем пред страната ни е липсата на визия за нейното развитие.


„15 години нямаме стратегическо мислене, какви отрасли ще искаме да развиваме. Голяма част от страните в Европа избраха своя път. Ще дам за пример Ирландия, която развива от години високите технологии“, каза още евродепутатът. 


Петър Витанов каза още, че кризата е показала, че държавата не е само регулатор, а активен участник в икономическия процес. Бизнесът не може само да иска помощ от държавата, а трябва да участва солидарно във възстановяването на икономиката. 


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3206 |05.10.2021 ГЕРБ щели да застанат зад Панов, ако Герджиков загуби на първи тур . 1| 2652 |05.10.2021 Петър Витанов: Не искаме да спираме технологичния прогрес, а да гарантираме основните човешки права . 8| 3415 |04.10.2021 Доц. Киселова: Няма политически оттенък в случая с книгата на Петър Илиев . 12| 4748 |04.10.2021 Бабикян: Герджиков е силен кандидат, но представлява консорциум между ГЕРБ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads