Реклама / Ads
0| 3120 |25.03.2022 НОВИНИ

Петиция за отнемане на орден “Св. цар Борис - Покръстител”, присъден от Българската Православна Църква на Путин

.
Стартира петиция за отнемане на орден “Св. цар Борис - Покръстител”, присъден от Българската Православна Църква на руския президент Владимир Путин през 2003 г.
 

Ето текста на писмото, което ще бъде изпратено до Патриарх Неофит и Светия Синод на Българската Православна Църква:

Ваше Светейшество,
Ваши Високипреосвещенства,

 

Ние, като група православни миряни, се обръщаме към Вас като архиереи на Българската Православна Църква, с молба и желание да остане чисто името на българския духовен храм. Отчитайки правото и благородството на българското православие, дало светлината на вярата в земите на Киевска Рус и допринесло за първосветителството на митрополит Киприян (Българина) – митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия, от известния български болярски род Цамблак, признат официално през 1472 г. за светец и чудотворец, смятаме за наш духовен дълг да се обърнем към Вас.

 

Смятаме за важно и навременно да бъде отнето достойнството на Владимир Владимирович Путин от присъдения му орден “Св. цар Борис - Покръстител”, златен – най-високото отличие на БПЦ, връчено му през 2003 г. Тежкото кръвопролитие и безчовечната ярост, с която този човек хвърли в братоубийство и гняв близки по духовност и произход народи, ни дава повод за тази молба.

 

Този срам не бива да тегне върху снагата на българското православие. Изтреблението на мирни жители и християни - деца, жени и старци нямат оправдание нито пред Господ, нито пред пастирите му на Земята. Награденият прегази с делата си част от основните Божи заповеди, което е непростим грях за всеки християнин. Лицето, с действията си, приема себе си за Бог, което е нарушение на Първата Божа заповед, иначе не би посмял с властта си да заплашва с унищожение човешкия род на Земята. С действията си лицето прегази многократно Шестата Божа заповед – Не убивай, като затри от лицето на света хиляди човешки същества и изпрати невинните им души в отвъдното. Лицето прегази и Осмата Божа заповед – Не кради, като заграби чужди земи, имоти и благосъстояние в своя полза. Прегази и Деветата Божа заповед – Не лъжесвидетелствувай против ближния си, като каза пред целия свят, че други са виновни за убийствата, които той твори и обеща, че няма да нападне и съсипе съседа си. Прегази и Десетата Божа заповед – Не пожелавай нещо, което е на ближния ти, като се опитва да вземе свободата, достойнството и мира на достолепния народ на Украйна.
Същият, с безчовечна жестокост бомбардира Свято – Успенската Свягорската лавра в град Святогорск, Донецка област, която в момента приютява 500 бежанци, от които 200 са деца. Тя е и една от трите светини на Украйна, заедно с Киево - Печерската и Почаевската лавра, където миряните намираха утеха и славеха от векове името Христово.


Ваше Светейшество,
Ваши Високипреосвещенства,

Освободете ни от срама, че нашите предстоятели са наградили човек, който е толкова далеч от принципите на вярата, колкото изчадието адово от същността на християнската етика и морал. Съзнаваме, че отличието е дадено в друго време и по друг повод, но не би имало оправдание днес това достойнство да остане негово притежание.


С уважение:
Николай Хаджигенов – председател на „Ние идваме!“
Валентина Василева-Филаделфевс
Мария Капон
Георги Табаков
Арман Бабикян

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3160 |03.03.2022 Петиция на стотици руски учени против войната . 0| 3116 |25.02.2022 Патриарх Неофит: Кръвопролитията и отнемането на невинни животи са недопустими . 1| 2780 |23.02.2022 КПКОНПИ с иск в съда за отнемане на имущество за 14 млн. лв. от съдружник на Божков . 9| 3112 |13.01.2022 КПКОНПИ внася искове за отнемане на незаконно придобито имущество за над 3 млн. лв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads