Реклама / Ads
27| 4115 |21.01.2022 НОВИНИ

Петков: България е направила своя избор като член на НАТО

.
България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО. Вашингтонския договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се осигурява избирателно.
 

Това заяви от трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков.

 

Той призова Руската федерация да се придържа към спазването на международните договори и правила и остане ангажирана към конструктивния диалог за деескалация на напрежението.

 

Петков бе повикан на изслушване след изявлението на Москва, в което България и Румъния бяха поименно назовани от Кремъл при искане от страна на Москва НАТО да спре процесите по разширяване и да се върне в пределите си от 1997 г.

 

От ГЕРБ останаха недоволни от позицията и заявиха, че липсва становище на изпълнителната власт за появата на военния министър Стефан Янев на антинатовски протест. Освен това Борисовите депутати настояха Министерския съвет да излезе с позиция по отношение свикването на Консултативен съвет за национална сигурност от страна на държавния глава Румен Радев. Изявлението бе направено от Даниел Митов от ГЕРБ. Звезден миг поиска да получи бившата външна министърка Екатерина Захариева, която наруши правилника и повтори тезата на ГЕРБ, въпреки че всяка парламентарна група има право на едно становище.

 

"Ние считаме, че единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще има на българска територия. Тези въпроси не могат да бъдат обсъждани от други държави. Недопустимо е Вашингтон или Москва да се разпореждат с външната или вътрешна политика на София. Армията трябва да бъде единственият ни гарант за национална сигурност. Осъждаме наличието на американски военни на родна територия, както и намесата на чужди държави", посочи Цончо Ганев от "Възраждане" от трибуната на Народното събрание. 

 

Той призова депутатите в парламента и правителството "да не допускат външни сили да застрашават националната ни сигурност и безплатно да ползват територията на страната ни за свои интереси".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2899 |21.01.2022 Ковачевски не очаква България да вдигне бариерата към ЕС до лятото . 84| 6996 |21.01.2022 Русия иска НАТО да се изтегли от България и Румъния . 8| 3159 |21.01.2022 РСМ определи представителите си в работните групи с България . 20| 4739 |21.01.2022 Испания обмисля да изпрати изтребители в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads