Реклама / Ads
30| 10841 |16.11.2023 НОВИНИ

Петков: ГЕРБ страдат, че загубиха София и Варна. Падне ли дерогацията, "Лукойл" няма да плаща големи данъци

.
Като огромен риск - и за цените на вътрешния пазар, и за технологичната възможност на "Лукойл" да работи на 100% без руски петрол определи идеята за премахване на дерогацията Кирил Петков от ПП-ДБ. Той категорично заяви, че желанието на ГЕРБ и ДПС е свързано с политически игрички и горчивина от резултатите на местните избори. Освен това Петков посочи, че ако дерогацията за вноса на руски петрол за "Лукойл" отпадне, рафинерията няма да може да плаща данъците си, защото няма да трупа такава печалба. 
 

"Изслушахме различни експерти в Министерския съвет. За пръв път в тази рафинерия ще се опитаме да свалим руския петрол не до 50%, а на 0%. Между 100 и 50 е лесно, между 50 и 0 е опасно. Тази рафинерия никога не е работила с 0%. Винаги се смесват различните видове нефт. Нито аз, нито Делян Добрев сме експерти. Казаха, че ако се направи спиране на 100% на руския петрол, технологично има една голяма въпросителна. Не се знае дали тези инсталации ще работят правилно. Това е експеримент. Ако “Лукойл” работи с истинско желание това да се случи, 1 март може и да датата. Да кажем, че всички искаме да спрем средствата към Путин. Ако се случи преди 1 март, има риск да няма дизел по бензиностанциите", заяви Петков пред bTV. 


Според Петков ГЕРБ и ДПС са искали да заложат капан на правителството - в единия вариант слагат на масата нереалистичен срок, вкарвайки ПП-ДБ в "коалицията Путин" заедно с БСП и "Възраждане", а в другия се стига до протести срещу кабинета заради липсата на гориво на бензиностанциите. 


"Лукойл” най-накрая си плащат целия размер на данъците - 100 млн. на месец. До края на годината се очакват близо 400 млн. приходи. За да имаш по-голяма печалба и да плащаш по-високи данъци, трябва да плащаш по-ниска цена. Те няма да имат тази печалба, за да плащат данъците, за които говорим. Ако няма печалба, няма как да се плащат данъците. 100 млн. на месец са две болници! И ние се отказваме от тези приходи, вкарваме риск в системата, за да скочат цените на бензиностанцията, неяснота дали рафинерията ще работи", допълни Петков. 


"Още не могат да преглътнат, че загубиха София и Варна. Това е големият политически проблем", категоричен бе Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2938 |16.11.2023 Обвиняемият за тежката катастрофа в Поморие иска да бъде пуснат на свобода . 10| 3028 |16.11.2023 Зеленски алармира: Путин има планове за Балканите . 1| 2840 |16.11.2023 „Труд“ АД отбеляза 130 години от създаването си . 6| 9004 |16.11.2023 Експерт: Ще има ли "Довиждане " на увеличението на пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads