Реклама / Ads
10| 3816 |23.10.2023 НОВИНИ

Ултиматум: “Лукойл” внася над 500 млн. данъци, иначе ДПС и ГЕРБ внасят проекта за отпадане на дерогацията

.
“Лукойл” са дали заявка, че ще си платят над 500 млн. лева данъци. В противен случай от ГЕРБ и ДПС ще внесат проекта си за отпадане на дерогацията и ще я отнемат до 7 дни от рафинерията.
 

Това стана ясно от думите на Делян Пеевски пред журналисти. 

 

Вчера Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че с ДПС ще внесат още идната седмица проект за решение, с което да се отнеме дерогацията на “Лукойл”. Мотивът - това е от “стратегическо значение за България и гражданите”. 

 

България е единствената страна в Европейския съюз (ЕС), която получи възможност да внася петрол от Русия по море до края на 2024 г. В останалите държави членки забраната е в сила от края на 2022 г. За страната ни обаче беше прието изключение заради географското ни положение. В края на юли тази година в Народното събрание беше внесен проектозакон за пълната забрана за внос руски петрол в България с подписите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Делян Пеевски от ДПС. Според това решение трябваше вносът на руски петрол да бъде прекратен месец след влизане в сила на решението, но икономическа комисия прие това да се случи догодина. В крайна сметка депутатите гласуваха забраната за внос на руски петрол в България да влезе в сила от 1 октомври 2024 г.

Новината за отмяната на дерогацията идва и на фона на новината, която Асен Василев (финансов министър) съобщи пред Financial Times - че “Лукойл” готви изтегляне от България - твърдения, които от компанията отрекоха. 

 

"Проведохме срещата с премиера, онлайн се включи и финансовият министър, господин Петков и г-н Атанасов също присъстваха. Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. От ГЕРБ и ДПС разчитаме това да се случи, ако не - ще си внесем проекта за отпадането на дерогацията и ще я отнемем до 7 дни от "Лукойл". Нека и "Лукойл" да ни чуят ясно в това", каза Делян Пеевски.

Ще внесем изменения в закона, че ще поставим под управление базата за съхранение на горива на Държавна агенция "Държавни резерви и военновременни запаси", за да може всички да имат достъп до тези складове и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл"", каза още Пеевски.

"Уточнихме се и за "Трансгаз" проблема. Разбрахме се с министър Василев, че ще променим закона, така че да се събират такси от агенция "Митници" , но ако "Трансгаз" не си получи парите от "Газпром", ще си ги търси Министерството на финансите в лицето на агенция "Митници" директно от "Газпром" и от руската страна, за да няма риск за българското дружество", допълни съпредседателят на ПГ на ДПС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 194854 |23.10.2023 Пълна промяна на парите за пенсии по стаж и възраст от 2024 година . 0| 3921 |23.10.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от с. Бистрица и ж.к. „Яворов“ . 2| 3971 |23.10.2023 Енергиен експерт за дерогацията: Икономиката е на заден план, водеща е политиката . 15| 10005 |23.10.2023 Раздор сред водещи икономисти за дерогацията на "Лукойл"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads