Реклама / Ads
8| 3544 |20.12.2021 НОВИНИ

Петков и Мицотакис: Интерконекторът Гърция-България ще бъде завършен час по-скоро

.
Кириакос Мицотакис, Кирил Петков Източник: БГНЕС
Говорихме за изграждането на интерконектора Гърция – България, който навлиза в последния си етап. Договорихме се и двете страни да завършим този проект по-бързо. Това стана ясно от думите на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис на съвместната си пресконференция в Министерски съвет след срещата с българския министър-председател Кирил Петков.
 

„Приоритетът, който ще се сложи върху гръцката връзка е от стратегическо значение и за България, и за Гърция. Факт е, че нашите страни са толкова близки от енергийна нужда“, заяви Петков и добави, че Планът за възстановяване и развитие също може да бъде разгледан от регионална гледна точка.

 

От своя страна Мицотакис посочи, че Атина и София започват нов етап на сътрудничество.

 

„Работихме за това българко-гръцките отношения да бъдат по-тесни. Имахме случаи да се срещнем на Срещата на върха на ЕС с президента Румен Радев. Поздравих г-н Петков за изборната му победа и за съставянето на новото правителство. Стабилността в една страна допринася и за стабилността навън. Установихме, че имаме общи възгледи върху много теми. Можем да кажем, че оттук нататък Атина и София започват един нов етап на сътрудничество“, подчерта гръцкият премиер.

 

Той изтъкна, че за двете страни е важно икономическото сътрудничество, както и уважаването на европейското право.

 

„Разговаряхме и за пандемията, за варианта Омикрон. Радвам се, че новият български премиер отдава голямо значение на ускоряване процеса на ваксинация. Предизвикателството е общо и никога няма да сме сигурни на Балканите, ако всички страни не постигнат висок процент на ваксиниране. Що се отнася до ситуацията на Балканите, гръцката позиция е, че в един период на увеличаващи се предизвикателства един справедлив път на Западните Балкани към ЕС е в полза на всички. Нашата страна винаги е била един лост за напредък в целия регион. Преди всичко, добросъседството е най-важно. Очакваме бързото свикване на междуправителствените срещи с РС Македония и Албания. Разчитаме на вашата подкрепа за тази обща цел. Обсъдихме и въпроси, свързани с миграцията и бежанския проблем. Информирах г-н Петков за нашите връзки и отношения със съседна Турция. Обсъдихме и перспективата за организиране на Висш съвет между Гърция и България, в който да участват членове на българското правителство”, допълни Мицотакис и каза, че очаква Петков и кабинета му в Атина.

 

Кирил Петков от своя страна изрази задоволството си, че първата визита на европейски лидер у нас вече е факт. По думите му заедно двете страни могат да постигнат повече в областта на общата инфраструктура, енергетиката и регионалната стабилност.

 

„Радвам се да видя как заедно можем да работим за много от икономическите общи стратегии. Има синергии, които заедно можем да оптимизираме. Планът за възстановяване и развитие може да бъде разгледан и от регионална гледна точка. Оттук нататък аз се радвам да отидем в Гърция и да срещнем всеки един министър с неговия колега, за да постигнем адекватна координация”, каза Петков.

 

Той обясни, че по време на срещата си с Мицотакис са говорели предимно за стратегическа инфраструктура. „Тази връзка трябва да се засили, защото тя е стратегическа за района, за икономиката и за целите на по-добра сигурност в региона“, подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3495 |20.12.2021 Започна срещата на Кирил Петков с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис . 9| 3329 |20.12.2021 Премиерът Петков: Възможно е мораториумът да падне по-рано . 12| 3230 |20.12.2021 Кирил Петков ще проведе среща с гръцкия премиер . 19| 5983 |19.12.2021 Петков: Ако Гешев си подаде оставката, бих го поздравил. Ще направи нещо отговорно и ще ни спести време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads