Реклама / Ads
5| 3737 |19.09.2022 НОВИНИ

Петков и Василев обвиниха ГЕРБ в скандални злоупотреби с евросредствата

.
Асен Василев и Кирил Петков
Лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев изнесоха информация за скандални злоупотреби при одити на европроектите, извършвани по време на управлението на ГЕРБ. Според схемата, описана от двамата, в България изобщо не е имало подбор на проекти, които да бъдат одитирани на случаен принцип, а подборът е бил целенасочен.

Той е извършван през непрофесионален софтуер, който няма защити за манипулации и не пази следи. Сигналът е подаден на европрокуратурата, като това е вторият случай във връзка с еврофондовете, за който Петков и Василев сигнализират, пише "Сега".

 

Според сигнала злоупотребите с одитите на европейските средства са били извършване през целия период от 2011 до 2022 г., обясни Асен Василев. Вместо да използват официално закупен софтуер за 770 000 лв. за извършването на случаен избор на проекти, които да бъдат одитирани, Агенцията за одит на европейските средства е използвала непрофесионална платформа random.org. Според Василев това е абсурдно, защото платформата не съдържа защити и не позволява запазването на следи, които да гарантират безпристрастен избор на проекти за одитиране. По този начин били одитирани само малки проекти за по 100 000, 200 000 лева, а проекти за милиарди не са одитирани, включително и за изграждане на пътна инфраструктура.

 

„Трима човека във въпросната агенция са използвали random.org, за да генерират кои проекти да бъдат одитиран. Отивате на random.org, пускате няколко пъти, за да си изберете проектите, които са ви удобни и одитирате само тях. „Това означава, че одитът на европейските средства е бил абсолютно тенденциозно правен. Проектите са били предварително подбирани, не са одитирани истинските проекти и това нещо е ставало с протекция от високо, доколкото имаме информация“, заяви Василев. Той припомни, че ръководството на агенцията е било сменено от четворната коалиция, като има данни за трити в последния момент документи. Доказателства за това какво е имало на дисковете преди изтриването са налични и са приложени към сигнала.

 

Европрокурорите вече работят и по друг сигнал на партията, свързан с еврофондовете – за сключвани от МРРБ договори за юридическа защита по дела, свързани с европрограмите. „Още по време на служебното правителство при нас пристигна сигнал, че над 500 договора за юридически услуги от МРРБ през годините са били неправомерни възложени, тъй като министерството няма право да ползва външни юридически кантори по делата. Въобще няма право да прави такива възлагания. Те не само са били възложени, те са били сертифицирани от МФ, след което нито един от тези сертифицирани договори не са били одитирани през годините“, заяви Василев. Сключените договори са на стойност 5 млн. евро, като 50 от тях са с кантората на Менко Менков, каза още Василев. Директорът на дирекцията, свързана с одита на средствата към МРРБ – Добринка Михайлова, е сменена за тези нарушения, а в последствие сега е възстановена на поста от служебното правителство. Василев бе категоричен, че служебното правителство е информирано за сигнала, свързан с нея, защото по този повод в МФ е имало понижения на топ служители.

 

„Първият закон, който ще приемем след изборите, е за КПКОНПИ, така че тези хора да отидат в сградата зад нас“, коментира Кирил Петков, застанал пред портата на Централния софийски затвор. Според Василев тече целенасочен опит хората, които са уличени в схемата, да бъдат върнати на работа, за да заличат следите. Василев не се нае да коментира кой е взел това решение. "Единственият начин да не бъдат заметени следите е да имаме правителство, което ще работи с еврропрокуратурата докрай", допълни Василев.

 

Софтуерът за управление на одиторската дейност е закупен на свой ред с европейски средства по проект, финансиран от програма "Техническа помощ". Според старо съобщение на сайта на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" използването на софтуера е започнало пилотно в 6 одита на системите през октомври, 2011 г. От 2012 година според това прессъобщение софтуерът би следвало да се използва за всички дейности на одитния орган, включително и за годишното планиране. "Използването на специализирания софтуер ще повиши ефективността на работата на одиторите от Одитния орган", се казва в съобщението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9740 |19.09.2022 Кирил Петков: Нови избори - ако нямаме 121 гласа с БСП и ДБ на 2 октомври . 0| 2364 |16.09.2022 Служебният спортен министър проверява 38 договора за 5 млн. лв., подписани от Радостин Василев . 0| 3485 |13.09.2022 ММС при Радостин Василев сключило ненужен договор за 1,7 млн. лв. в последния ден от министерстването . 0| 3598 |11.09.2022 Василев: Цената на бензиноколонките пада, но не заради служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads