Реклама / Ads
23| 4807 |16.12.2008 НОВИНИ

В. Петров: Ако тази реформа в МВР се проведе докрай, то ще се разпадне

.
Бившият главен секретар на МВР заяви, че протестите били предизвикани от отношението на ръководството на МВР към състава му и от обещанията за драстично увеличение на заплатите, което не станало.
 

 

Всяка нова политическа сила идва със свои стратегии за развитието на МВР, а те се налагат от политическите ръководства, без обсъждане с професионалното ръководство на министерството, обяви по БТВ ексглавният секретар на МВР Валентин Петров. Той не прие изказването на министър Михаил Миков в частта му, че нямало незаменими хора, затова всеки недоволен можел да си тръгне от ведомството.

Петров не отрече, че не е изключено средната заплата на ръководния състав в МВР да е 950 лв., но въпросният състав възлизал на едва 10-15% от целия състав на министерството, докато останалата по-голяма част били сержанти със заплати между 600 и 650 лв., както и волнонаемни служители, получаващи даже по-малко. В момента процентът от бюджета на министерството, изразходван за заплати и осигуровки, бил 80,9%, а в полицията отивали 92-93% от него. Петров диагностицира проблема в размера на бюджета, който понастоящем се формирал от едва 1,9% от БВП. В този смисъл българските полицаи имали моралното право да протестират, още повече, че техният труд бил изключително рисков.

Валентин Петров беше категоричен за това, че политическите сили отнели всички лостове за борба на МВР с престъпността.Той отчете, че за неуспехите на МВР не трябвало да се обвиняват всички негови служители. Протестите били предизвикани от отношението на ръководството на министерството към състава му, а и от факта, че, поемайки поста, министър М. Миков обещал драстично увеличение на заплатите от 30%, а това и досега не станало.

Петров предупреди, че, ако стартиралата в този вид реформа в МВР се доведе докрай, това щяло да доведе до разпадане на МВР, а основна вина за това трябвало да носят политиците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4568 |07.08.2008 Първо реформа в здравния сектор, после увеличаване на осигурителните вноски . 4| 5038 |05.06.2008 България - страна-реформатор в бизнес отношение . 7| 5496 |11.05.2008 Затягане на контрола и ефективна реформа обещаха от "Катарино" управляващите . 5| 4657 |11.05.2008 Разбирателство за здравната реформа; дискусии за МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads