Реклама / Ads
23| 7730 |01.03.2016 НОВИНИ

Д-р Д. Петров за Фрог: Бойкот и скандали на събора на БЛС! Грозев и пиарката му ги скриха

.
Д-р Димитър Петров
Ръководството на БЛС се опита да скрие какво се случи на Събора на лекарското съсловие. Скандалите останаха тайна за обществото и противопоставянето на медиците на д-р Петър Москов. Това съобщи за Фрог нюз д-р Димитър Петров, делегат на форума.
 

Това, което остана скрито за обществеността, бе, че БЛС отхвърли целия дневен ред, предложен от д-р Грозев. Той искаше да се обсъждат 2 дни отделните части на Националния рамков договор. Аз предложих да се обсъди подзаконовата нормативна база и хаосът създаден от Министерство на здравеопазването с нея, посочи д-р Петров.

 

В последния ден вечерта преди събора НЗОК се е опитала да вдигне цени, с което се е опитала да подкупи делегатите да гласуват в полза на договора. Той обаче бе отхвърлен поради принципното несъгласие на делегатите с цялостната политика в здравеопазването, провеждана от министерството. Не бяхме съгласни с начина, по-който Москов налага Националната здравна карта, наредбата за достъпа й, изписването на лекарства по международно непатентно наименование, селективното договаряне с болници... С колегите бяхме единодушни, че има пълен нормативен хаос. Документите трябваше да са готови преди договора -  само част са приети, а други са във фаза на обсъждане. Приетите се обжалват в съдилища. Сегашният министър няма нито един нормативен акт, който да не е обжалван, отбелязва д-р Петров.

 

От пресцентъра на Лекарския съюз бе направен опит да се покрие нашето отхвърляне. На другия ден бяха извикани медиите, за да им се даде декларация. От нея става пределно ясно, че цялата мотивация на делегатите е не срещу финансовата рамка, не срещу НЗОК, а срещу пълната бъркотия в политиката, създадена от МЗ. Тази декларация е ясен вот срещу министъра и неговата политика.

 

Пиарката на ЛС крие какво се случи на събора. Последните седмици интернет страницата беше станала като реклама на Министерство на здравеопазването. Нямаше пресконференция, нямаше и оповестяване на решенията, посочва медикът.

 

Настоявахме тези наредби, които не са приети, да се изтеглят, тъй като срещу тях има много съществени възражения.

 

Д-р Петров коментира и въвеждането на пръстовия отпечатък от Москов: За да го има, трябваше да бъдат променени два закона. Министърът не го направи, защото ако вкара законодателен текст, той няма да бъде одобрен от парламента. Другият вариант за налагане е да  го прокара чрез наредба – но той ще бъде веднага обжалван в съда. Наредбата се издава вследствие законов текст. Затова се опитва да го пробута чрез Националния рамков договор.

 

Обществената поръчка за пръстовия отпечатък е спорна, защото няма нормативно основание за нея. Тя е типичен пример за това в каква ситуация Москов поставя подчинените си в системата и НЗОК. Опитва се да ги вкара в закононарушение без да носи персонална отговорност за това, подчертава д-р Петров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4362 |01.03.2016 Депутати бойкотираха военния министър Ненчев . 23| 8950 |01.03.2016 Павлов за ФРОГ: Стига с тоя Промахон! Това е Драготин с българско население! . 4| 4996 |29.02.2016 Само във Фрог: Столичния кв.„Лозенец” пламна от крадци . 23| 10825 |26.02.2016 Само във Фрог: МВР тотално отсвири закона за охранителната дейност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads