Реклама / Ads
49| 6710 |14.03.2016 НОВИНИ

Д-р М. Кирилова за Фрог: Здравеопазването е в нормативен пад, оставка за Москов!

.
Д-р Петър Москов
Районна лекарска колегия - Велико Търново поиска оставката на д-р Петър Москов заради създадения от него нормативен хаос и наложения подчертано авторитарен стил на отношение към съсловието. "Волята ни министър Москов да се раздели с поста е още от 11 февруари, а действията и изказването му в периода след проведения 65-ти Извънреден събор потвърждават правилността на нашето решение", коментират пред Фрог нюз лекарите от Велико Търново.
 

Не сме против реформи в сектора. Напротив! Ние сме за реформи, но не в този вид и по този начин. Трябва да знаем какво целим, какво ще подобряваме с тях. Реформата трябва да има ясни и дългосрочни цели в полза на обществото. В момента обаче сме в абсолютен нормативен пад. Набързо изготвените и приети наредби сега противоречат на основни закони – Конституция на Република България, Закон за здравето, Закон за лечебните заведение, Закон за здравното осигуряване. Това заяви пред Фрог нюз д-р Мариана Кирилова, член на Търновската колегия.

 

Още преди 4 месеца заявихме, че не сме против това да има Здравна карта, стига да е изготвена след провеждане  на задълбочен анализ за заболеваемостта, на демографските характеристики на отделните региони, на обезпечеността с кадри и пр. Нужна е и ясна Методика по която ще се изготвя.  За доболничната помощ например се казва, че има много договорни партньори?! Какво означава това?! Никой не си е направил труда да изчисли дали те са на 8-часов работен ден, дали работят 5 дена в седмицата, какъв е достъпът на населението до тях. Чисто машинално се смениха нива на компетентност. Комисиите по места дори не бяха компетентни да кажат какви са критериите. Залагат се легла за долекуване, за които никой не знае какво ще долекува?!

 

Не могат да приемат документи в 12 без 5, т.е. в края на февруари да сочат кои болници и по какви нови критерии ще сключват договор. Не можеш да кажеш на колеги и на цели болници на 1 март, че от 1 април няма да работят, а пациентите да не разчитат на лекарите си и на медицински услуги. Така нарушават и Конституцията, категорична е д-р Кирилова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 10070 |14.03.2016 М. Абуаси пред Фрог: Саудитска Арабия пръска 9 млн. евро за религиозна дейност в България . 10| 5728 |13.03.2016 Емил Райнов: Пораженията на Москов върху здравеопазването можеха да са по-големи . 18| 7310 |11.03.2016 Доц. Христова за Фрог: Лобито на педагозите не допуска психолозите . 35| 7572 |10.03.2016 Деница Сачева за Фрог: Москов е лобист в бизнеса с лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads