Реклама / Ads
1| 2390 |28.02.2024 НОВИНИ

Протест "Вън мафията от здравеопазването” иска уволнения в "Пирогов" и здравна реформа

.
Граждани ще се съберат днес на протест пред Министерския съвет с искане за кардинални реформи в системата на здравеопазването и отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“. Демонстрацията е организирана от Фондация Даная.
 

"Не ни чуха явно. Или не искат. Или децата ни не са важни? Или медиците ни не са важни?", пишат от Фондация Даная, чиито лица са майката на Даная, която почина в болницата - Ани Стоянова, и Кремена Кунев.





Простестът е свикан с много конкретни искания:

 

- Незабавно отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата за нарушения в управлението и медицинските дейности.

 

- Да се изиска становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ „Пирогов“ на 01.02.2024 г.


- Незабавни законодателни промени, които да осигурят изработването на правила за добра медицинска практика по всички специалности до края на 2024 г., както и налагане на сериозни санкции за организациите, чието задължение е да изготвят правилата, но не го правят.

 

- Пълна ревизия на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за изготвяне на всички липсващи стандарти. Прекратяване на порочната практика да се изготвят умишлено некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда.

- Въвеждане на механизъм за публичност, прозрачност и обществен контрол на процедурите за избор на за болнично ръководство.

 

- Извършване на цялостна ревизия на случващото се в сектора и поемане на ангажимент за създаване на програма за реформа в здравеопазването, поставящо пациента в центъра с цел лечение, базирано на качество, а не на количество и административен формализъм.





Според организаторите, тези искания ще спомогнат за:


- Изграждане на доверие между пациентите и лекарите;

 

- Превенция срещу предотвратима смърт на деца, но и на възрастни;

 

- Бърз достъп на децата пациенти в животозастрашаващо състояние до специалисти, мултидисциплинарни екипи, работещи спокойно и уверено с правила, които не допускат и пациентите, и лекарите да станат жертва на системни проблеми и пороци;

 

- Сериозно повишаване на качеството на медицинските услуги;

 

- Отношения между лекари и пациенти, основани на взаимно уважение, хуманност и зачитане на личното достойнство;

 

- Адекватни и бързи решения при нужда от спешно лечение без изкуствени бюрократични пречки.

 

- Ограничаване на корупцията, нерегламентираните влияния и порочно кадруване в здравеопазването.





Протест “Вън мафията от здравеопазването” имаше също на 16 февруари 2024 година.

 

“Няма човека в България, който да не стана свидетел на огромните проблеми в сектора на здравеопазването, на пълната деградация, до която е достигнало здравеопазването и в частност детското здравеопазване. Случаят с Даная съвсем буквално и нагледно показа проблеми, които отнемат и костват детски животи”, каза пред ФрогНюз Кремена Кунева тогава.

 

15-годишната Даная, която страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна смърт през пролетта на 2023 г. По думите на майката на детето - Ани Стоянова, Даная е оставена без специализирано наблюдение и не ѝ е била предписана адекватна терапия.

 

След смъртта на Даная, Ани Стоянова създаде Фондация Даная, която се бори за реформа в здравеопазването.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2361 |28.02.2024 Зеленски обсъди с албанския премиер възможността за съвместно производство на въоръжение /ВИДЕО/ . 29| 2506 |28.02.2024 Министър Тагарев: Няма да подам оставка . 2| 2578 |28.02.2024 Aндpeй Янĸyлoв: Важни са не басните на БОП-а,а разкритията на Зартова за флaшĸи, xapддиcĸoвe и ayдиoĸaceти на Еврото . 6| 23802 |28.02.2024 Съдия Атанаска Дишева: Сарафов да се оттегли, докато тече разследването за Нотариуса и Еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads