Реклама / Ads
10| 5883 |02.08.2023 НОВИНИ

Певицата Лайма Вайкуле за войната: Някои артисти гледат на Путин като зомбита, руснаци имат восъчни души

.
Лайма Вайкуле
Фестивалът на Лайма Вайкуле „Laima Rendezvous Jūrmala 2023“ се проведе в Юрмала. Певицата откри дарителска сметка за украински деца, пострадали от войната. В Юрмала тази година певицата, позната във всички постсъветски страни, покани предимно украински артисти, както и онези руски изпълнители, които открито и директно се противопоставят на руската инвазия в Украйна. Ексклузивно интервю с Лайма Вайкуле е записано от кореспондента на ”Настоящо време” Евгения Котляр.
 

 

- В Русия много артисти игнорират - или се преструват, че игнорират - политиката и войната, която се води, а на този фестивал, както видяхме, артистите не само излизат на сцената, радват публиката с пеенето и танците си, но и правят политически изявления, понякога много груби. Защо това е важно за вас и защо е възможно на фестивала Laima Vaikule?


- Веднъж един човек ми каза, когато му казах "о, аз съм дете на съветската епоха, нищо не разбирам от политика, никога не съм участвал никъде", той казва: "Знаете ли откъде думата "идиот" идва - от Гърция. Така наричали хората, които не се интересуваха от политика. Затова казвам, да, бях пълен идиот. Затова знайте, че всеки, който не се интересува от политика е идиот. И това не е мое, а е древна дума от Гърция, която се отнася за хора, които не се интересуват от политика.


- Вие знаете по-добре от мен как руската публика беше откъсната от началото на войната, просто откъсната от редица изключителни артисти, които днес по съвсем разбираеми причини не могат да играят в Русия. Мислите ли, че вашите обикновени зрители, слушатели от Русия, разбират ли, че това също е следствие от голямата война, че не могат да дойдат на концерта на Верка Сердючка или Лайма Вайкуле?

 

- Тези, на които мозъците не са промити както трябва, които разбират, че има бяло и има черно, с тези, мисля, че всичко е наред, те прекрасно разбират какво има. Но какво да кажем за тези, които не разбират какво да им кажат? Гледат Путин като зомбита и го слушат какво казва, че ако те не бяха нападнали, Украйна щеше да нападне. Възможно ли е да се слушат такива глупости и да се вярва на тези глупости?

 

Затова, както някой много добре каза: „Културата не е в Русия, но културата е там, където има Максим Галкин, Алла Пугачова“. Там е културата. Не е нужно да си приписвате заслуги за нищо. Така че сега културата се измести - и режисьорите, и актьорите. Там е руската култура.


- Лайма, според вашите наблюдения, хората от вашия кръг, вашите зрители, вашата аудитория - колко уморени са обикновените хора от информация, която е свързана с войната?


- Е, скъпи приятели, трябва да се уморите, защото войната продължава, тя не е свършила. Ето защо, ако в Украйна хората все още могат да издържат и в същото време да си тръгнат, например, артистите могат да изпълняват, да говорят за това, което са, и да говорят за това, което им се случва, тогава някак останалото, лежащо в топло легло, толерира . И повече от това, вече трябва да започнем да гледаме надясно, наляво, да се вслушваме в различни страни и да разбираме какво се случва.


- Кажете ми, при какви обстоятелства Лайма Вайкуле ще пее един ден в Русия?


- Днес искам да кажа, че никога. Но, както се казва, "никога не казвай никога". Всичко трябва да се промени драматично, това, което се случи през 90-те години, трябва да се повтори: надежда, вяра в перестройката, в по-добър живот, в истината. Това е, което искам да вярвам. Но вероятно няма да доживея това време. Затова реших за себе си, че никога.


- Разкажете как вие лично следите новините от фронта, от войната, ако следите.


- Не гледам руска телевизия, разбира се. Защото там се чуват само изцепки и пълни лъжи, нагли, грозни. За мен има прекрасни политически анализатори, например, като г-н Пастухов. Ако искам да гледам Арестович - моля, Фейгин - моля, мога да гледам "Свобода", украински канал, мога просто да гледам, да прегледам всичко ново, какво се е случило. Ето това ме интересува.


– Кога за последен път бяхте в Украйна ?

 

- Бях преди войната, няколко години подред имах турнета из цяла Украйна. А преди войната една година бях и в Украйна. И затова, като гледам какво е бомбардирано там, там всичко е разбито, Харков го няма изобщо, просто няма град, град-призрак. Както ми каза един журналист от канала 1 + 1, те пристигнаха в Харков съвсем наскоро. И тя казва, че къщите са просто порутени, има дупка в центъра, бомбардираха точно в центъра. Просто няма други квартали, само останки от къща. Изведнъж една жена излиза от една такава ужасна къща. И тя казва: толкова се изплашихме, тя беше като призрак. И те питат: "Какво правиш тук?" Тя отговаря: "Не съм сама тук, имам две деца. Няма къде да отида."


Ето как руснаците "спасиха" рускоезичния град Харков. Някой иска ли да ги "спаси"? Искам да крещя. Но за съжаление, хората, които живеят в Русия, имат восъчни уши, не чуват. Не знам какво да правя. Опитвам се да говоря, но те не чуват.


- Ако говорим за влиянието на артистите върху тази ситуация, мислите ли, че артистите, включително техните изявления, които чуваме на фестивала Лайма Вайкуле, могат действително да повлияят на политиката и политиците?


- Ако всички го правеха, мисля, че да. Когато Холивуд протестира срещу някого, те го чуват. И същото нещо, спомнете си Виетнам, когато имаше хипита - музиканти, Бийтълс, всички протестираха срещу тази война. Чуха се, показаха се, дори ние знаехме за това, въпреки че тогава имахме „желязна завеса“. Затова ми се струва, че всеки трябва да стане и да говори. Да, просто се учудвам как не можеш да кажеш.


Честно ще ви кажа, сега започвам да разбирам, да забелязвам дори в някои хора, които идват от Русия, този страх. Те се страхуват. Ние сме по-свободни, освободени сме, казваме каквото мислим, но виждам, че те не могат. Те вече имат този страх вътре. Пази боже да го върнеш. Спомням си само Съветския съюз. И отиват там. Много тъжно. Много тъжно.


Толкова много богатство, толкова много пари, вместо да ги дадат на страната си, на своя народ, те ги харчат за оръжие, за бомбардиране на Украйна. Толкова много нещастни хора в Русия. Няма къде да вложите парите си? Сега искат в Африка, всичко е за тях - опрощаваме дългове, даваме зърно, даваме всичко. Бях на Камчатка, бях навсякъде. Колко нещастие имат...


Колко се оплакват, колко говорят, тоалетните са на улицата, страната на газ, а близо до Москва газ няма. Е, дайте на хората си щастлив живот! Русия може да бъде като Дисниленд - красива, не само Москва и Санкт Петербург, но и цяла Русия. Не, по-добре да унищожат Украйна, вместо да оправят собствената си държава. Това е парадоксът, който не мога да разбера.

 

Превод ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3627 |14.07.2023 Кметът Пенчо Милков награди певицата Росица Борджиева със значка „Русе“ . 6| 2675 |11.07.2023 Спипаха певицата Белослава да шофира в нетрезво състояние . 7| 14416 |17.03.2023 Разкриха каква е причината за смъртта на фолк певицата Мария . 2| 27681 |05.11.2022 Певицата Катя Близнакова: Сган сме! Изхвърлих брашното си, намерих счупени човешки зъби в него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads