Реклама / Ads
6| 3579 |12.10.2021 НОВИНИ

Пикът на новата COVID вълна предстои. България - първа по смъртност от COVID-19 в ЕС

.
Пикът на новата вълна от COVID-19 предстои. Циркулиращия в момента “Делта” вариант на вируса води до по-бързото разпространение на инфекцията и по-тежко преболедуване. Репродуктивното число е 2.5 пъти по-голямо от това при “Бета” варианта на вируса. Разпространението е с непредвидим ход.
 

Това обяви пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

 

Заразените тепърва ще се увеличават, стана ясно от пресконференцията.

 

Притеснителната прогноза идва на фона на влошаващата се в много части от страната епидемична обстановка. София влезе в тъночервената зона. Решено бе да се затегне контролът на съществуващите мерки в София-град. В областта обаче се преустановява провеждането на всички масови мероприятия и спортни събития на закрито. В тъмно червено са още шест области - Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник, Сливен.

 

Останалите градове са в червена и оранжева зона. 

 

Мерките тепърва ще се затягат, очаква проф. Христова.

 

На този фон лекарите продължават и да сигнализират, че откритите съвсем наскоро COVID зони, които уж да облекчат общопрактикуващите медици, просто не функционират. 

 

“За момента поне аз не знам някой да работи и да изписва лекарства с намаление. Може би има такива, но аз не съм попаднала на такава COVID зона, не мога да кажа, че въобще няма такива. Просто мои пациенти не са попаднали на място, където да им се изписват лекарствата с намаление“, коментира д-р Гергана Николова от Пета градска болница. 

 

Средната заболеваемост вече е 418.36 спрямо 404.84 през вчерашния ден. Според статистиката на Европейския център по заразни и паразитни болести България е с най-висока смъртност сред държавите в блока на двуседмична база на 1 млн. души население. Страната ни отчита 145.29 починали на 1 милион. За сравнение - втората държава с най-висока смъртност по този показател, след България, е съседна Румъния, която обаче отчита 107.87 починали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3178 |12.10.2021 3471 са новите случаи на COVID-19 у нас . 5| 3311 |11.10.2021 София вече е в „тъмночервената” COVID зона, мерките няма да се затягат . 7| 3346 |11.10.2021 Прогноза: Нов локдаун няма да има, но смъртността от COVID ще расте . 10| 4540 |10.10.2021 Протест в София срещу Covid ограниченията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads