Реклама / Ads
2| 8707 |14.09.2024 НОВИНИ

Пилотите вероятно са насочили самолета към мястото на разбиване, за да избегнат още жертви

.
Под надзора на Военно-окръжна прокуратура-Пловдив продължават следствените действия по разследване и установяване на причините за катастрофата на учебно-боен самолет L-39 ZA в авиобаза „Граф Игнатиево“.
 

Вчера при тренировъчен полет загинаха майор Петко Димитров Димитров и старши-лейтенант Венцислав Атанасов Дункин. Те са били част от авиошоу, което трябваше да се състои на авиобаза "Граф Игнатиево", по повод 20 години от приемането ни в НАТО.





Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

 

При извършен оглед на местопроизшествието беше открита и иззета т.нар. „черна кутия“ на самолета, която е предоставена за изготвянето на експертиза.

 
Иззета е цялата документация, свързана с планирането и осъществяването на полета, както от авиобаза „Граф Игнатиево“, така и от базата в „Долна Митрополия“.

 

„Към материалите по досъдебното производство са приобщени и видеозаписи, които показват движението на учебно-бойния самолет непосредствено преди катастрофата“, съобщиха от прокуратурата.

 

„Продължават разпитите на свидетели и на длъжностни лица от въоръжените сили на Република България, имащи отношение към инцидента. През днешния ден ще бъде извършен допълнителен щателен оглед на мястото на инцидента“, се допълва в съобщението.

 

Според авиоинженера д-р Недислав Веселинов, който е преподавател в Техническия университет, самолетът прави боен завой, който е с много малък радиус. Опитали са се да постигнат максималното от самолета. И това е една от вероятните причини – да са влезли в критичен режим на полет, струята да се е сринала и самолетът да се е сринал“, коментира експертът пред bTV.

 

„Когато не са големи ъглите на атака, самолетът си завива и си лети спокойно. Няма вибрации. При критичен ъгъл на атака, се усеща как трепери“, коментира д-в Веселинов.





Според авиоинженера пилотите са супергерои. А загиналите майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин вероятно са насочили машината към мястото, на което се е разбила, за да избегнат жертви извън летището.

 

Д-р Недислав Веселинов също смята, че възможните грешки са две – неочаквана техническа грешка или грешка в пилотирането. Какво се е случило – ще стане ясно от данните на черната кутия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6083 |14.09.2024 “За Ботев ще говоря на български”. Навън въздушна тревога, вътре - обсъждаме с украинци Шевченко и “Човека-борба” . 1| 2541 |14.09.2024 Чисто ли е Черно море? Под 150 метра живот няма, но биоразнообразието създава интересна среда . 4| 4996 |14.09.2024 "Орлите не умират, орлите отлитат". България загуби двама от най-добрите си военни пилоти . 13| 4950 |14.09.2024 Полк. Миленски: В мирно време да загине военнослужещ - провал на командването. Радев ползва ВВС за политически цели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads