Реклама / Ads
74| 10560 |14.07.2023 НОВИНИ

Пирамиди, фараони, президенти и пилони… Чукундури

.
Румен Радев пред пилона на Рожен...
Удивителна е лекотата, с която наши политици и управници придобиват самочувствието, че са по-умни и мъдри от останалите. Със същата лекота нападат инакомислещите и ги обвиняват в неща, които понякога дори не разбират.
 

Преди хилядолетия фараони са строили пирамиди в Египет, за да възвеличаят своето управление и величие, жадуващи да надхитрят времето и поколенията да съдят за тях по грамадните каменни паметници и натрупаните вътре съкровища. Колкото по-голяма пирамида, толкова по-епично ще да е управлението на въпросния фараон строител.

Учените отдавна са доказали, че няма връзка между тези неща: каменните грамади не гарантират умно и героично управление.

 

Нещо такова се случва с пилона на Рожен. Той е наречен „Паметник на Обединението“, въпреки, че раздели българите по отношение на нуждата от него. Не са малко хората, смятащи идеята за грандоманщина и избиване на комплекси.

 

Присъствието на Гвардейския представителен оркестър, Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и БТА като официален медиен партньор засилват тези съмнения.

 

Фараоните в древен Египет не са разчитали на илюзията, че обединяват народа. Откровено са обслужвали своята самовлюбеност и чувство за величие.

 

Да преговорим: пилонът в Родопите е висок 111 метра – най-висок в ЕС, според организаторите. Издигането му е посветено на две годишнини - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В основата на пилона е монтирана плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения. Още по времето на служебния кабинет на президента Румен Радев областните администрации бяха обявили конкурс за девиз на всяка област, който да бъде вграден в основите на пилона, официално инициатива на фондация "Наследство в бъдещето".

 

Лозунгите и посланията напомнят инициативи като „Знаме на мира“ на Людмила Живкова и вграждането на послания до паметници и други обекти от времето на Тодор Живков и Леонид Брежнев. „Чинията“ на Бузлуджа, която символизира "историческата роля на БКП" за постигане на „златен век“ за българите, също бе строена с „доброволни вноски“, чрез така нареченото самооблагане. Сега областните управи, а тогава окръжните комитети на БКП - каква е разликата...

 

Изправен снощи гордо пред пилона президентът Румен Радев казал: "Днес ние казваме не на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива". Думите му са разпространени от неговия прессекретариат.

 

Нехаресващите пилона са наречени нихилисти и безродници и прочие тежки, обидни думи. Злобни.

Защото имаме мнение, което не съвпада с Вашето, г-н Президент?

 

Обединител? Та точно той разделя нацията на путинофили и поддръжници на Европа.

 

На защитаващи Кремъл и агресията срещу Украйна и защитаващи жертвата - украинския народ.

 

На защитници на мира, които лелеят победа на Путин и унищожение на украинците и такива, които искат руските войски да се изтеглят от чуждата земя и тогава да се преговаря.

 

Освен това президентът се опита да пробута брутална неистина от Рожен, заявявайки: Украйна настоява даа води тази война, но сметката се плаща от Европа. Натурален цинизъм! Сметката, ако думата въобще е подходяща за подобна ситуация, пляща украинският народ. Избити хиляди военни и цивилни, изнасилени жени и девойки, сринати градове и села, ограбени домове. Европа и други страни по света помагат, но знаят, че украинците спират руските пълчища към заграбвавето на нови чужди територии. А специално България само през 2022 г. е усвоила над 5 милиарда от драстично увеличеното военно поизводство, голяма част от което е отишло по различни пътища към Киев. И в близкия кръг на президента има хора, облажили се от процъфтяващия оръжеен бизнес.

 

Не, не е обединител. Повече заприличва на фараон, който е гневен, че не всички се кланят на пилона и неговия вдъхновител.

 

Помните ли хита на Володя Стоянов от зората на чалгата?

 

"Пирамиди, фараони" се казваше.

 

- Ало, България, Варна, какво става при вас?

- Оооо, велики фараоне, човека взе парите и...

 

Припев: Пирамиди, фараони и балъци за милиони.

Куче влаче, рейс, диря няма няма хей. (х2)

 

Човека взе парите, каза: "Чакай малко.",

хвана самолета, дръжте му петите.

Човека взе парите, каза: "Чакай малко.",

хвана самолета, чакай да се върне.

 

Припев:............

 

Я подай ми мале тенката пушка!

 

Кукувица гука под зелена бука,

няма да ни стигнат още 100 години.

Нагоре е високо, надолу е дълбоко,

 в София е тесно, няма вече лесно.

 

Припев:................

 

Балъци за милиони? Още ни имат за такива. На това ли разчитат Радев и съмишлениците му?

 

Помнете ми думата, че формалният инициатор за вдигането на пилона, някакъв председател на съюз ли на асоциация ли на овцевъдите, ще е сред основателите на политически проект или партия, свързвани с държавния глава.  

 

Пирамиди, фараони – хей!...

 

Не се подвеждайте, нещата са много по-сериозни. Защото знаем чии интереси надничат зад пилотския гръб на Радев.

 

Колкото до неговатя вярна орда, която го следва край пилона, тя е описана отдавна от големия Радой Ралин.

 

Срещнали се на полянка,

прабългарин и славянка.

Цуни-гуни, вади-тури,

Народили чукундури.

Хем ебливи, хем крадливи,

но най-вече завистливи.“

 

На Рожен ги видяхме като ханове с тенекиени мечове, като страховити воини с вакли мустаци, възрожденци и войводи - каквито никога не са били и няма да бъдат.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. В Родопите, а и по други места, хората отдавна са намерили начин да издигат нещо в памет на събития или на заслужили човеци - съграждат каменни чешми. Само казвам...Родопчанинът Ариф казва: Три неща остават след живота на човек: Първо, праведно поколение, възпитано в добро. Второ: книгите и науката. Третото, което остава, е създаденото училище, мост, чешма". Пилон не се споменава...

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3229 |06.03.2023 Пращат в Космоса ДНК на 4-ма us-президенти - Вашингтон, Рейгън, Кенеди и Айзенхауер . 6| 6473 |11.10.2022 Радев се събуди! Деветима президенти, сред които и нашият, осъдиха избиването на цивилни в Украйна . 4| 4133 |02.10.2022 Президентите на осем страни от НАТО подкрепиха Украйна за Алианса, българският - не . 0| 20340 |12.09.2022 „Двама президенти. Единият е срам“: Аламанов за разликата между Зеленски и Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads