Реклама / Ads
2| 4616 |26.07.2019 НОВИНИ

В ”Пирогов” оперираха тумор на пациентка с насрочена в Англия консултация за след 51 седмици

.
Пациентка с доброкачествен тумор в мозъка, която получила час за преглед с неврохирург в Англия за след 51 седмици, се е прибрала и скоростно се е оперирала в България. Това съобщиха от ”Пирогов”, където пациентката е била оперирана от неврохирурга доц. Венелин Герганов.
 

В Англия са ѝ обяснили, че при пациенти на нейната възраст и с нейната диагноза не е необходима операция, а може да живее години с тумора. Заради силната болка в главата обаче жената е потърсила помощ в България и е била оперирана.

Пациентката е българка на 69 години, която от 1987 г. е омъжена за англичанин и двамата живеят там.

 

Тя получава силно главоболие и посещава лекаря си във Великобритания. Препоръчва ѝ да пие болкоуспокояващо, защото има мигрена и тя се прибира вкъщи. Главоболието не преминава. Правят ѝ скенер и той показва, че тя страда от “парасагитален менингиом”, който принадлежи към доброкачествените новообразувания.

Според лекарите от “Пирогов“ проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият тумор се намира на критично място в моторната област на мозъка, започва да расте, заради което засяга двигателните ѝ функции и води до частична парализира. Въпреки това, от голяма многопрофилна болница с развита насоченост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ядрено магнитен резонанс през месец май, но все още чака той да бъде разчетен.

 

За преглед при неврохирург, който да определи какво да бъде лечението ѝ пък получава час за след 51 седмици.  Отказвайки  да губи ценно време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доц. Венелин Герганов я оперира в “Пирогов”.

Операцията e продължила 3 часа.

 

По време на тях доц. Герганов и екипът му отстраняват  менингиома. “Деликатното при операцията  бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури.”, коментира неврохирург доц. Герганов.

Жената е очарована от бързината, с която в България пациентите стигат до специалист и получават адекватно лечение.

 

“В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е необходима операция, а мога да живея години с тумора. Попитах какво да правя с тази силна болка, а отговорът беше: Ще свикнете да живеете с болката”. Дойдох в България, направих си ядрено магнитен резонанс, който беше разчетен след 35 минути, а онзи, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, въпреки че сме на прага на август. За сметка на това отказаха да ми предоставят собствената ми медицинска документация. Искам да ви кажа моята оценка за здравеопазването в България – суперлатив към здравната система тук”, споделя жената.

69-годишната жена има редовни здравноосигурителни права в България, което е позволило да се лекува по линия на НЗОК и да плати само консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни тя ще бъде изписана от неврохирургията на “Пирогов”. Лекарите са оптимисти за пълното ѝ възстановяване и очакват след около месец да се е върнала към нормален начин на живот.

В следващите месеци предстои активно продължаващо наблюдение на състоянието ѝ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3891 |30.06.2019 Болница ”Пирогов” с кабинет за пострадали от домашно насилие . 1| 3774 |04.06.2019 Георги Михайлов: Липсва цитостатик за лечение на туморни заболявания при деца . 0| 3798 |04.06.2019 11-годишно момче е в ”Пирогов” заради сбиване в училище . 1| 3780 |31.05.2019 ”Пирогов” се сдоби с нов апарат, нужен при операции на деца с изгаряния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads