Реклама / Ads
4| 4810 |09.10.2022 НОВИНИ

Писателят Борис Акунин: Путин няма къде да отстъпва и ядрената заплаха е реална

.
Борис Акунин
Знам, че руснаците търсят убежище и в България. Тези руснаци, които попадат във вашата страна са хора, които са против Путин, против войната. Моля, бъдете добри към тях. Това заяви руският писател Борис Акунин.
 

"Мнозина бяхме против войната. Всички бяхме против диктатурата, бяхме възмутени. Десетки хиляди души излязоха по улиците. След това 15 000 души попаднаха в ареста, стотици бяха принудени да емигрират. Мнозина рискуват свободата си и продължават да протестират", каза още Акунин в интервю за bTV.


Акунин бе един от първите, които се обявиха против нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.


"На мен ми струваше много по-малко отколкото на другите. Да си писател е най-индивидуалната професия на света, никой не ми е нужен. В по-сложна ситуация са оказаха хората, които творят в други направления. Те изгубиха много. Сега в Русия е сурово време, изпитвам съчувствие към моите сънародници. Сега ми напомня съветските времена, преди това имаше период на творческа свобода, което сега е заличено", каза Акунин.


Той гледа какво правят, а не какво говорят в Русия. "Отдавна нямам илюзии за режима на Путин", заяви руският писател.


"Най-големият мит е че Русия има исторически път, в който законите на цивилизацията не присъстват. Руската държава е построена на това, че не може да бъде нищо друго освен империя. Русия е заплаха и за своите съседи. Путин не е първопричината за симптома на тази болест. Единственият начин да се реши тоз проблем, е като фундаментално се промени държавата. Тя не може да функционира като свръхцентрализирана власт", каза Акунин.


Той вярва в ядрената заплаха, изречена от Кремъл. "Защото това е последното и единствено средство, с което той разполага. Когато човек няма нищо друго, няма къде да отстъпва - това е много опасно. Руското военно командване разглежда вариант за безлюдно място - най-близкото безлюдно място е Черно море. Революция в Русия може да направят само тези, които са останали. Въоръжаването на необучени младежи (които да бъдат изпратени да воюват - б.р.) е опасен експеримент", каза Акунин.


Писателят даде пример с 1917-та година, когато в Русия след Октомврийската революция е свалена царската власт. Тогава запасни полкове са разрушили Царския режим.


Путин ще остане толкова, колкото продължат да го търпят руснаците, обяви руският писател.


Искаме руснаците да бъдат освободени от тази диктатура. Разстройва ме тенденцията на Запад за масово осъждане на руснаците. Това подхранва неговата пропаганда. Без Путин ще има бъдеще и ще бъде по-добре. Когато хората около Путин започнат да се страхуват повече за личната си участ, отколкото от Путин, ще има промяна. Това ще бъде преломен момент, каза Акунин.


Относно поведението на Руската православна църква (РПЦ) сега, писателят заяви, че думите на патриарх Кирил може да се разбират, че греховете на руските войници (които отиват в Украйна - б.р.) ще бъдат опростени от патриарха, не и от Бога. От 300 г. Руската църква е слуга на държавата. Авторитетът на РПЦ не е голям.


Запитан за резултатите от проучване на общественото мнение, той обяви, че на подобни анкети за общественото мнение в такава полицейска държава не трябва да се вярва. Хората или не искат да отговарят, или отговарят неискрено. Повече информация дават косвени въпроси.


Мобилизацията много силно промени настроенията в Русия. Путин извика на служба 300 000 мъже, от които се очаква да се бият на фронта, не са обучени. Това кардинално променя настроенията в Русия.


Относно войната в Украйна според Акунин персонално е виновен човекът, решен да направи този ход - президентът на Русия Владимир Путин. "Това е резултат от неговото откъсване от реалността, неговото желание да бъде велик, това е много опасен коктейл. Смятах Путин за по-хитър и умен. Очевидно за толкова години на власт е загубил връзка с реалността. На 24 февруари 2022 г. той извърши самоубийствена грешка, започвайки тази война", каза Борис Акунин.


Той е един от съоснователите на фондация "Истинската Русия". Искаме да напомним на всички, че Русия е тази на Пушкин, Толстой. Създадохме тази организация да помагаме на украинските бежанци, каза авторът на книгата "История на Руската държава" Борис Акунин.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 15937 |09.10.2022 Проф. Дичев: Борисов е дълбоко нечестен, протяга ръка към ПП, а казва, че са некадърници . 7| 11995 |09.10.2022 Писателят Виктор Ерофеев: Русия реално е мъртва. Тя е труп . 9| 32589 |09.10.2022 Проф. Дайнов: Салтомортале на Бойко Борисов. Българите се впечатляват предимно от циркаджилък . 4| 3216 |08.10.2022 Ковачевски: Провокация е откриването на културен център в Охрид с името “Цар Борис III”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads