Реклама / Ads
2| 3447 |04.08.2021 НОВИНИ

МС пита КС може ли правосъдният министър да предлага освобождаване на „тримата големи“ в съдебната власт

.
Янаки Стоилов Източник: БГНЕС
Министерски съвет е реши да отправи искане до КС за даване на задължително тълкуване на член 130 т В от Конституцията. Въпросът е в правомощията на министъра на правосъдието включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на „тремата големи“ в содебната власт - председателя на ВКС, на председателя на ВАП и на главния прокурор.
 

Това обяви на брифинг служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов след заседание на Министерски съвет.

 

„Става дума за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които водят уронване на престижа на съдебната власт“, категоричен бе той.

 

„Смятаме, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС не е давал тълкуване. Освен това явно нормата на цитирания член от Конституцията е предизвикала противоречиво тълкуване след членовете на ВСС, които налага по недвусмислен начин да се изясни нейното съдържание“, смята Стоилов.

 

„Членът дава право да се иска освобождаване на съдии, прокурори и следователи, но ние считаме че това правомощие на министъра на правосъдието трябва да важи и за ръководителите на трите съдебни власти“, добави правосъдният министър, като уточни, че разполага и със самостоятелно правомощие да сезира ВАС по повод отказа на ВСС.

 

По думите му Конституцията разполага с необходимите инструменти, стига да знаем как да си служим с тях.

 

Правосъдният министър призна, че неговият приемник на поста ще трябва да продължи активността по двете производства: „Искането трябва да бъде поддържано от следващия министър, това ще е важен тест за тези неща, които се говорят – за задълбочаване на съдебната реформа и отчетност на магистратите“.

 

Стоилов информира още, че на днешното заседание Министерски съвет е приел да бъде изработена пътна карта за изпълнението на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, постановени срещу Република България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 60201 |04.08.2021 Райчев: Борисов може да направи провокация при президента и предложи Слави Трифонов за премиер . 2| 6739 |04.08.2021 В Горна Оряховица опитаха да убият свидетел по делото „Килърите“ . 7| 4357 |03.08.2021 Ще мине ли кабинетът „Николов“? Възможен е и вариант за правителство само с гласовете на ИТН . 2| 3327 |03.08.2021 Любомир Кючуков: Може да има бежански натиск от Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads