Реклама / Ads
7| 5220 |09.02.2022 НОВИНИ

Плажът край “Подпорната стена” на Алепу да се рекултивира, нареди МОСВ

.
Инвеститорът, построил така наречената “Подпорна стена” на Шофьорския плаж на Алепу трябва да го рекултивира и да възстанови природата в района, доколкото е възможно.
 

Това е наредило Министерството на околната среда и водите, които вече са в комуникация с инвеститорът, който стои зад скандалния проект.

 

Сагата с “подпорната стена” избухна през лятото на 2020 г. и предизвика бурни обществени реакции. Оказа се, че съдружник в архитектурното бюро, отговорно за проекта е арх. Ангел Захариев - съпруг на бившата външна министърка от ГЕРБ Екатерина Захариева. 

 

Освен това, Върховният административен съд окончателно реши, че строежът на хотелския комплекс, който бе определен като “брегоукрепително съоръжение” и “подпорна стена” или “къщички за птици” е бил изграден без разрешително. Според решението строежът в защитената местност Алепу край Созопол може да бъде единствено за укрепване на свлачище, но не и за курортно селище.

 

Пред БНТ екоминистърът Борислав Сандов посочи още, че МОСВ ще търси средства за изграждането на тунел за АМ “Струма” през Кресненското дефиле от Европа. 

 

“Изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено за следващия програмен период, за да се направи със средства от ЕС, а не от националния бюджет. В момента три работни групи обсъждат кой вариант за трасе е най-подходящ - тунел или обход. След като бъде взето решение, ще се направи нова оценка за въздействието на околната среда, след което ще се кандидатства за европейско финансиране”, посочи Сандов. 

 

Министърът на околната среда и водите се обяви за стриктни режими за строежите по Черноморието и категорична забрана за строителни дейности на 100 м. от морето.

Остава в сила и пълната забрана за всякаква човешка дейност по поречието на река Ропотамо. Това включва и вече прекратените тренировки на националния отбор по гребане там. Ще бъдат спрени и туристическите разходки с лодки.

 

От министерството на околната среда и водите имат амбицията от началото на следващата година у нас да заработи изцяло нова система за обработване на отпадъци, чиято крайна цел да бъде депониране на едва 10% от боклука. В момента се проучва чуждия опит в тази посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3919 |08.02.2022 За трети път: Гори зеленчукова борса край Петрич . 11| 3744 |08.02.2022 При конфликт в Украйна имаме газови резерви за седмица, изчисляват енергийни експерти . 28| 3722 |08.02.2022 Путин към Украйна пред Макрон: Харесва ти или не, красавице моя, ще търпиш . 2| 3027 |08.02.2022 Украйна: Зеленски обеща смартфони на ваксинираните пенсионери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads