Реклама / Ads
24| 7877 |11.01.2022 НОВИНИ

Министър Сандов: Частен инвеститор осъществява натиск върху служителите на РИОСВ-Кърджали

.
Частен инвеститор осъществява натиск върху служителите на РИОСВ-Кърджали и категорично отказва да се съобрази с решението на държавата по отношение добива на злото в региона.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия министърът на екологията Борислав Сандов. 

 

Става въпрос за Горубсо-Кърджали, чийто представител е заявил на заседание на инспекцията, че компанията ще осъществи своето инвестиционно намерение за добив на злато в региона без значение дали държавата ще разреши това им или не. 

Сандов подкрепи думите си с аудиозапис от заседанието на инспекцията. Според вицепремиера подобно поведение е недопустимо.

 

Екоминистърът изрази още надежда, че в рамките на правителството за един пълен мандат ще бъдат оправени спорните отсечки в района на Кресненското дефиле. За целта ще е необходимо европейско финансиране. Намеренията на МОСВ са парите от националния бюджет да отиват за други крещящи нужди. 

 

"Изграждането на тунел през Креснеското дефиле е най-целесъобразният и екологичен вариант за трасе на АМ "Струма" в района", посочи Сандов. 

 

По думите му АМ "Струма" в района на Кресна няма как да бъде истинска магистрала, а по-скоро ще е скоростна отсечка.

 

Министърът на околната среда и водите категорично се противопостави на идеята скоростният път да минава през самото дефиле, защото това е в нарушение на екологичното законодателство у нас и на Бернската конвенция.

 

Така остават два варианта - пътната отсечката да минава през обходно трасе или през тунел. Изграждането на обходно трасе би било по-евтино, но би генерирало много повече въглеродни емисии, затова според Сандов, най-добрият вариант е изграждането на тунел.

 

Разговорите по този въпрос в рамките на кабинета вече са в ход, предстои да бъде потърсено решение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5477 |10.01.2022 Правосъдният министър: В България има институционален проблем със статута на главния прокурор . 5| 3613 |09.01.2022 АМ „Струма“ да бъде изведена от Кресненското дефиле, настоява екоминистърът . 8| 5496 |08.01.2022 Министър Н. Йорданова за писмото на Гешев: Не е натиск да търсиш отговорност за неизпълнение на закона . 6| 5039 |08.01.2022 Турски поток обсъдиха министър Сандов и БОЕЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads