Реклама / Ads
0| 17649 |15.05.2022 НОВИНИ

Пламен Данаилов разкри защо Русия „врътна кранчето“ само на България и Полша

.
Пламен Данаилов Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
Русия спря газа само на България и Полша, защото те са първите две страни с падежи за плащане през април. Това разясни пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.
 

„По новия указ, издаден от президента на Руската федерация, първи за плащане се падаше на България и на Полша. Ние бяхме с падеж на 27.04. заедно с Полша. След като Европейската комисия е преценила, че плащането по нововъведението, заложено и представено в указа от президента на Руската федерация, нарушава санкциите, ние не изпълнихме плащания по новата предложена схема. Следващи такива падежи ще започнат от края на тази и началото на следващата седмица за други европейски държави, ако не изпълнят исканията по договора, ще им бъдат наложени санкции и на тях ще им бъде спрян газът“, уточни той.

 

„България не получи изключение от обявеното пълно ембарго за руски петрол в Европейския съюз, за разлика от Унгария и Словакия, защото ние имаме пристанище и сме с излаз към море. Това беше мотивът да не ни бъде дадено такова изключение“, изтъкна Данаилов.

 

„От „Нефтохим“ казват, че не могат за толкова кратък период от време - до края на годината, да пренастроят предприятието да работи с друг вид суров петрол, затова искат да получим и ние допълнителен срок, като другите страни - краят на 2023 или 2024 година. Тук е важно да разберем възможно ли е, или не, тоест едно независимо мнение от независими специалисти и експерти, дали наистина „Нефтохим“ не може да работи без руски петрол“, продължи зам.-министърът.

 

По думите му изпълнителната власт е взела решение да поиска такова изключение на база получените документи от рафинерията, че им трябва по-дълъг срок за пренастройване: „Това изисква и малко по-сложна логистика, защото доставката от другаде ще отнеме повече време. Тук има и такъв процес на чисто търговско нагаждане“.

 

Според Данаилов страната ни също има шанс да получи от Европейската комисия правото на изключение: „Би трябвало да получим, защото ако няма гориво от рафинерията, това ще оскъпи значително за крайните потребители, тоест на бензиностанциите, високите цени допълнително ще подсилят инфлацията. България ще наложи вето, ако не получим такава допълнителна отсрочка“.

 

Той съобщи още, че първите два танкера с втечнен газ от САЩ се очаква да пристигнат в началото на юни, а страната ни от юли ще получава цялото договорено количество природен газ от Азербайджан.

 

„Цената на азерския газ се изчислява по формула, тоест тя не е фиксирана, но към момента формулата, както се изчислява, е по-ниска от доставките на „Газпром“, коментира той.

 

По отношение на готовността на бизнеса за национален протест на 18 май заради високите цени на газа и тока, Данаилов коментира: „Нека да разгледаме данните, с които разполагаме. Към края на първото тримесечие България бележи исторически най-високия си износ. Българските предприятия не само, че работят по-добре, но и успяват да бъдат доста по-конкурентоспособни, така че да изнасят повече продукция. Всички износи във всички бизнеси бележат по-голям ръст от официалната инфлация, с изключение на бизнеса, свързан с торовите заводи поради ремонт на едно от големите предприятия. Бизнесът твърди, че има недостиг на работна ръка. Приветстват се украинските бежанци, като предприемачите се надяват те да останат в България и да започнат работа. Това, което им беше предложено, постигнатата средна цена след компенсации да бъде сложена като минимален праг и над тази цена да получават компенсации. Не разбираме мотивите им да не се съгласят с тези предложения. Ще има още разговори. Българският бизнес трябва да се възползва от всички европейски програми, които му се предлагат за енергийна ефективност. Трябва да се мисли не само как някой да им намали разходите, а и те да помислят как могат да ги намалят. Енергийната ефективност предлага схеми за финансиране“.

 

Що се отнася до предложението на България Европейската комисия да позволи падане на акцизните ставки за тока и газа, зам.-министърът посочи: „Ще отнеме по-продължителен период от време, но мисля, че ще успеем да постигнем съгласие“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 60355 |13.05.2022 Зеленски с разкритие: Макрон предложи на Украйна да ”направи отстъпки”, за да помогне на Путин да остане чист . 0| 4061 |12.05.2022 ДБ направи скандални разкрития за градския транспорт в София . 0| 3134 |11.05.2022 Преизбраха Пламен Димитров за шеф на КНСБ . 0| 26926 |10.05.2022 Експертът Иван Хиновски разкри: Забрана за добив на шистов газ в България дойде от ”Газпром”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads