Реклама / Ads
10| 5296 |11.05.2020 НОВИНИ

Пламен Димитров, КНСБ: Постигнахме съгласие с бизнеса за минималното обезщетение за безработни

.
Пламен Димитров
Постигнахме съгласие относно минималното обезщетение за безработните у нас. То е между нас и бизнеса. Очакваме отговора на финансовия министър Владислав Горанов.
 

Това заяви пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров, който коментира днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

"Много важно е, че се разбрахме за минималното обезщетение за безработица. Съгласието е между нас и бизнеса, властта още не е казала своето мнение и чакаме отговора на финансовия министър. Ние предлагаме от 9 лева обезщетение да се отиде на 17 лева за безработните, които са с право на обезщетение и са били на минимално осигуряване. Бизнесът не беше много съгласен на тези 17 лева, но приеха да се увеличава процента на тази сума и потвърдиха, че е смешно да се взимат 190 лева обезщетение от хора, които са били осигурявани на 4 часа”, коментира Димитров.

 

По думите му другата важна марка е допълнителният платен годишен отпуск за родителите. По това също е било постигнато съгласие с бизнеса.

 

“Нашето предложение е да се отпуснат до 20 дни целеви платен годишен отпуск за родители, които са изразходвали отпуската си по време на извънредното положение и гледат деца до 14 години. Министър Сачева по-принцип е за тази мярка, но отново се чака мнението на финансовия министър", разкри Димитров.

 

Търсят се варианти за туризма. Идеята е мярката 60/40 да се модифицира и да се превърне в 80/20.

 

“Тук говорим за хората, които ще назначаваме за предстоящия летен сезон, а не за плащания със стара дата. Според нас това е по-добра подкрепа за туризма вместо ваучерите, не че те са лоша идея. Това ще е едно директно плащане и директа подкрепа към сектора. В транспорта също имаме съгласие, че трябва да бъде подкрепен. Тук мисля, че и властта си е казала своето мнение и то е положително”, коментира още президентът на КНСБ.

 

Следващата седмица ще се гледат други мерки - за енергетиката и земеделието.

 

"Към момента 165 000 души са запазали работните си места благодарение на мярката 60/40. Много ли са, малко ли са, аз не мога да кажа. Сега социалният министър каза, че мярката ще бъде удължена до 30 юни. Трябва да разширим обхвата й. Не трябва да се фокусираме само върху това как тази мярка не става, а тя междувремнно да работи и да става. Факт е обаче, че само тази мярка няма да е достатъчна и трябва да има още", завърши Пламен Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 7344 |11.05.2020 Проф. Пламен Киров: МС няма правомощия да обявява извънредна епидемична обстановка . 8| 4944 |01.05.2020 Пламен Димитров: Около Гергьовден трабва да е завършен втория пакет от мерки . 1| 4084 |16.04.2020 Пламен Грозданов: Правилна стъпка е да се борим за българското производство . 8| 4058 |06.04.2020 КНСБ: Спешно да се вдигне обезщетението за безработни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads