Реклама / Ads
5| 3255 |24.02.2021 НОВИНИ

Пламен Димитров: Все още във въздуха висят маса от мерки, които не сработиха в икономиката

.
Източник: БГНЕС
Мерките отдавна трябваше да бъдат направени по-работещи в икономически план. Все още висят във въздуха маса от мерки, които не сработиха в икономиката. В общи линии 60/40 крепи заетостта. Всичко останало са някакви оперативни мерки. 24 лева – днеска ги има, утре ги няма. Ние направихме 308 мерки и накрая като попитахме хората кой какво е получил, отговорът не е хубав.
 

Такова мнение изрази президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването „Лице в лице“.

 

Той направи сравнение с немския щит, който е концентриран в три мерки – ликвидност, директна подкрепа на фирмите и такава за заетите лица. „Три мерки – прости и ясни. От април работят“, отчете Димитров.

 

„Останаха 5 дена работа на парламента и това, което искаме облечено в законови промени, най-вероятно няма да се случи в този парламент. Искам да кажа какво предлагаме за следващите няколко години. Ние ще проведем разговори с всички политически партии, които имат шанс да влязат в парламента, и ще им представим нашия Меморандум за социално-икономическото развитие на България за 2021-2025 г. Икономиката ни трябва да расте със 6-7 млрд. лева на година. Това може да стане, ако нещата се управляват умно. Ние настояваме на фона на икономическата рамка доходите и заплатите да вървят нагоре. Очакваме средната работна заплата да расте с 12,5%., а минималната заплата да расте със 17%. Пенсиите също могат да растат с 15% на годишна база. Напълно постижимо е това, защото имаме необходимия ресурс. Няма как да влезем в Еврозоната с такива заплати. Представете си като обърнете 650 лева минимална заплата в евро. Трябва да ни е срам“, обяви президентът на КНСБ.

 

„Лошото е, че хората в България започват да свършват. Пенсионерите умират, а младите бягат в чужбина. Бюджетните пари трябва да отиват за вдигане на доходите и социалното ниво на хората. Двете най-важни реформи са в пазара на труда и социалните услуги. Трябва да започнем да обучаваме по-възрастните хора в дигитални умения. Това е изключително необходимо. Другата реформа - всяка година потъват милиарди в социално подпомагане без да е ясно каква точно работа вършат. Това също трябва да се промени“, обобщи Димитров.

 

В коментар за разхлабването на мерките той поясни:

 

„Не е най-разумното решение за отваряне на ресторантите, игралните зали и нощните клубове при положение, че броят на заболелите и починалите расте, а този на излекуваните намалява“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4077 |23.02.2021 Пламен Данаилов пред Фрог: Икономиката ни губи около 1 млрд. лв. на месец заради несправяне с COVID-19 . 12| 3733 |22.02.2021 Съдът реши: И арестът на Пламен Узунов е незаконен . 7| 3714 |19.02.2021 Пламен Марков: Обединение между ЦСКА-София и ЦСКА 1948 не е далеч от реалността . 15| 4746 |11.02.2021 Мартин Димитров: Очаквам ЕК да върне плана за възстановяване на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads