Реклама / Ads

12| 3314 |22.02.2021 НОВИНИ

Съдът реши: И арестът на Пламен Узунов е незаконен

.
Източник: БГНЕС
Три ареста, извършени от МВР в един и същи ден, са обявени за незаконни от съда. В нарушение на закона са били задържани бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Илия Милушев. Оказа се, че това се отнася и за секретаря на държавния глава Пламен Узунов. Неговият арест е бил окончателно отменен от административния съд в Пловдив.

Бобоков, Милушев и Узунов бяха арестувани на 9 юли миналата година, когато в президенството нахлуха въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели при главния прокурор и започна претърсване на кабинети. Още в края на миналата година задържането на Милушев бе отменено от съда. Същият провал претърпя и арестът на Бобоков.

 

В последното решение от тази поредица съдът посочва, че не е имало никакво основание за задържането на Узунов. Бившият служебен вътрешен министър е бил арестуван в имот на родителите му в пловдивското село Първенец, става ясно от делото. Още същия ден е бил конвоиран в София.

 

В заповедта за задържането му, съставена от полицай от Пловдив, е посочено единствено, че арестът се извършва във връзка с дело на специализираната прокуратура. Това е разследването, по което Узунов бе обвинен в търговия с влияние заедно с Бобоков. Към същото дело наскоро бе приложен и сигналът на Европейската служба за борба с измамите за нарушения при покупката на 290 джипа за МВР.

 

Това лаконично обяснение обаче не е достатъчно за съда. На първа инстанция районният съд пише, че би следвало да се обясни какви обстоятелства сочат необходимостта от арест и как точно задържаният е съпричастен към твърдяното престъпление.

 

"Заповедта трябва да е издадена и в съответствие с целта на закона - да се предотвратят и разкрият престъпления, чрез временно ограничаване на правата (като правото на свободно придвижване например) на лица, за които има данни, че са извършили престъпления. От една страна, в атакуваната заповед въобще не е отбелязано, че по отношение на задържаното лице има данни да е извършило престъпление, а само е записано, че образуваното досъдебно производство е за установено престъпление, без обаче по какъвто и да е начин жалбоподателят да е посочен като съпричастен към това деяние. От друга страна, дори и да се приеме, че към момента на издаване на заповедта е имало данни лицето да е било свързано с въпросното престъпление, е било необходимо да се мотивира в акта защо се налага неговото задържане, за да се прецени именно съразмерността на мярката с ограничаването на правата", се казва в решението.

 

Решението е обжалвано от полицейския инспектор, съставил заповедта за арест пред административния съд в Пловдив. Той обаче го потвърждава. И в това решение се посочва, че заповедта е издадена от компетентен орган, но по същество е незаконна.

 

"Липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми", посочва съдът и допълва, че от събраните по делото данни става ясно, че полицията в Пловдив не е разполагала с категорични данни, че Узунов е бил съпричастен към престъпление. Тяхното участие е било разпоредено с прокурорско постановление от София същия ден. В него било посочено само какви са подозренията срещу Узунов и че предстоят действия на полицията, като се иска съдействието на главния секретар на МВР.

 

"От събраните по делото доказателства е видно, че полицейският орган не е разполагал с категорични данни за предполагаемо участие на жалбоподателя в конкретно престъпление. Въз основа на постановлението на прокурор липсват данни, от които да се направи категоричния извод, че са били налице някои от основанията за задържане", пише в окончателното съдебно решение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2934 |18.02.2021 Съдът отказа да заличи БНС – организаторите на Луковмарш . 2| 2732 |18.02.2021 Нищожно е разрешителното за строежа на Алепу, обяви съдът . 3| 2538 |17.02.2021 ЦИК реши: 29 дни предизборни обещания . 15| 3679 |16.02.2021 Съдът остави в сила забраната за видеозаснемане при броенето на бюлетините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ