Реклама / Ads
15| 4170 |16.02.2021 НОВИНИ

Съдът остави в сила забраната за видеозаснемане при броенето на бюлетините

.
Решение на Административния съд в София постави в задънена улица видеозаснемането на изборите и на практика остави в сила забраната. Магистратите отказаха да гледат делото по жалбата на “Демократична България” срещу указанията за разработването и защита на личните данни, издадени на 26 февруари от ЦИК и КЗЛД, с които на практика не се допусна заснемане на процеса на броене на бюлетините.
 

Според указанията що се отнася до обработването на лични данни правата и задълженията на застъпниците и наблюдателите са изрично ограничени в Изборния кодекс до право на пряка видимост на резултатите от гласуването, получаване на копие от секционния протокол и др. “При обработване на лични данни тези субекти не могат да излизат извън предвидените в Изборния кодекс права и задължения”, се посочва в указанията.


Сега съдът приема, че указанията не създават права и задължения, а само разясняват на участниците как се прилагат съществуващите правила. 


Преди дни Върховният административен съд препрати разглеждането на казуса с видеозаснемането към Софийския административен съд, като се позовава на чл. 58, ал. 1 от Изборния кодекс, според който указанията на ЦИК не са актове подсъдни на ВАС. Въпросният текст в Изборния кодекс бе въведен в началото на 2019 г. и на практика ограничи  възможностите за бързо разглеждане от ВАС на жалби по някои видове решения на ЦИК.


“Определението на съда съдържа поредно доказателство за хаоса, който създава изменението в Изборния кодекс през 2019 г., конкретно в частта, която ограничи възможностите за обжалване на актове на ЦИК”, коментира юристът на “Демократична България” Надежда Йорданова.


Жалбата е оставена без разглеждане, а Административният съд-София град посочва, че определението му не подлежи на обжалване.


"Съдът обаче хем приема, че чл. 58 от Изборния кодекс не е приложим за тази жалба, хем същевременно прилага именно този текст, за да посочи, че определението е необжалваемо, като отказва да приложи общия ред по Административнопроцесуалния кодекс" - заявиха още от  “Демократична България".


Заради "това вътрешно противоречие" ДБ ще оспорва определението на Административния съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 6328 |14.02.2021 Генералът-евродепутат Рихо Терас: Русия разбира само от сила, не и от слабост . 16| 6048 |13.02.2021 Любо Кольовски: Срутището България с всичка сила лети към тресавището България . 22| 3044 |11.02.2021 Корнелия Нинова: Целта ни на тези избори е да сме първа политическа сила . 5| 3577 |10.02.2021 Приключи ”делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков”, съдът има тежката дума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads