Реклама / Ads
3| 2455 |13.08.2023 НОВИНИ

Пламен Таушанов: Българинът не се е ориентирал към своето здраве

.
Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов Източник: БГНЕС
Българинът не се е ориентирал към своето здраве. Той смята, че много от изследванията, които се правят са недостатъчни или хората, които ги извършват са неквалифицирани. Т.е. няма сигурност в тези изследвания.

Това заяви пред БГНЕС председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов.

 

Според него нашенци не ходят на профилактични прегледи по ред причини. 

 

"Първата основна причина е, че досега Здравната каса (НЗОК) не е създала информационна кампания, която да предизвика интереса на пациентите към тези профилактични прегледи, същото не са направили и общопрактикуващите лекари", посочи той.

 

Таушанов алармира, че здравната система досега е ориентирана към това в лечебните заведения да се лекуват тежко заболелите пациенти, а не е обърната към доболничната помощ. „Тази година тепърва има увеличение, но се чака пациентът тежко да заболее преди да го лекуваме“, поясни експертът.

 

„Системата не работи, защото досега макар, че има финансови санкции за неизвършени годишни профилактични прегледи, няма и стимули за обратното. Дори сега тепърва се мисли да се увеличат стимули за общопрактикуващите лекари в НРД, ако над 40% или 60 % от пациентите се профилактират, но важният въпрос е какво ще се установи там и какво се случва след това“, категоричен бе специалистът.

 

Информация за броя на пациентите, които са преминали профилактични прегледи може да бъде намерен в информационната система на НЗОК. По нейни данни към момента това са 20-22%. През последните 3-4 години около 38% от пациентите са се явили на профилактичен преглед, пак по данни на НЗОК.

 

“По наши сведения по-скоро някои от тях се извършват теоретично, на хартия и реално не се извършват и това е голям проблем, защото прегледът на здравето не може да се извършва теоретично“, подчерта той.

 

Таушанов съобщи, че следващата седмица ще проведат среща с управителя на НЗОК, за да се изясни какво може реално да се направи от страна на касата.

 

„Проблемът е, че Министерство на здравеопазването не е стартирало все още необходимите програми за рак на белия дроб и други общозначими заболявания, а само се приказва, което не е добре, а същевременно, когато ние като пациентска организация искаме да организираме такива кампании не получаваме никаква подкрепа и средства от МЗ по проекти и програми“, отбеляза още председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за закрила на пациентите.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2345 |10.08.2023 Пламена Миткова със сребърен медал в скока на дължина в Йерусалим . 3| 2456 |04.08.2023 Проф. Пламен Панайотов: Обществото е силно накърнено в чувството си за справедливост . 40| 12920 |03.08.2023 Анализаторът Пламен Димитров: Войната между Русия и Украйна - едновременна игра на няколко шахматни дъски . 8| 2805 |02.08.2023 Емануил Йорданов: Понятието ”интимна връзка” ще доведе до безкрайни дела, българинът не уважава закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads