Реклама / Ads
18| 6306 |22.06.2020 НОВИНИ

Пламен Узунов: Целта на прокуратурата е президентът - аз съм средството

.
Смятам, че всичко това, което се случва, е някакво отношение към президента, разбира се. Целта е президента, а не аз - аз съм средството .Отидох в прокуратурата, за да съдействам, а накрая стана цирк. Това каза президентският секретар Пламен Узунов.
 

Разговарял съм с президента. Мисля, че все още не съм загубил неговото доверие. В момента, в който това стане, аз съм готов веднага да си тръгна. Не е необходимо каквото и да било. Но няма и да го оставя в тежките моменти, коментира Узунов пред bTV.

 

Искам най-категорично и недвусмислено да кажа, че обвиненията в търговия на влияние са най-малкото безпочвени. Никога по никакъв повод не съм взимал и не ми е предлагана имотна облага. Ще държа докрай името ми да бъде изчистено и съм на разположение да отговарям на всички въпроси. Търговията с влияние е един много сложен фактически състав и доказването му е много трудно. Аз съм чист пред себе си, започна той своят разказ.

 

Братя Бобокови - само Пламен Бобоков познавам. Причината за това е служебната ни дейност. Контактувал съм с него през годините - две години назад. Във всяка една делегация, когато бъдат подадени лицата, които ще придружават президента, моята длъжностна характеристика изисква аз да извърша проверка на фирмите и лицата и ако има съмнителни хора, те да бъдат спрени и да не пътуват с президента. При него такова нещо не съм установил, така че това е и причината да осъществим първия си контакт, обясни Узунов.

 

Преди да съм секретар на президента, не съм познавал Бобоков. Аз изпитвам уважение към г-н Бобоков, той е изключително интелигентен човек. Аз не зная много за личния му живот, посочи той.

 

На 18-и бях призовах да се явя в специализираната прокуратура. Отзовах се и отидох. Изключително любезно бях посрещнат и с мен бе проведен разговор, който трябваше да бъде изключително дискретен. Заявих, ч е съм готов за пълно съдействие. За голямо съжаление установих, че докато аз съм дал своята дума, прокуратурата е разпространила своята интерпретация по откритите и иззети скрийншотове, разказа Узунов.

 

В момента, в който иззеха мобилния ми телефон, ме уведомиха, че трябва да отидем до дома ми, където да се извърши проверка - претърсване и изземване. Тръгнахме към дома ми, но с голямо учудване установих, че пред дома ми вече има микробус, полиция, мотори. Навън беше пълно с полиция и съжалих следователя, тъй като му стана неудобно от това. Той отпрати полицията и точно в този момент започнаха да идват медии, които да коментират какво с е случва, посочи той.

 

Полиция се вика, ако е нужно съдействие. Аз не съм бил задържан, аз бях призован в качеството си на свидетел и заявих готовността си да съдействам изцяло на прокуратурата, посочи той.

 

По принцип такава подкрепа се иска, когато става въпрос за тежко престъпление.

Разликата между свидетел и обвинаем е, че свидетелят има повече права - той може да не дава обяснения, има и други права. Свидетелят няма право на защитник за разлика от обвинения. Аз в момента нямам абсолютно никакви притеснения, разказа Узунов.

 

След претърсването на дома ми се върнахме отново в специализираната прокуратура , за да оформим разпита на свидетеля, който трябваше да съставим. От дома ми взеха един стар мобилен телефон и флаш памет. Дори не знам какво има на нея, тъй като нямам в дома си персонален компютър. Тя просто е останала в дрехите ми, посочи той.

 

Беше ми обещано, че след приключване на действията ще бъда дискретно изведен от сградата на прокуратурата, за да няма такива циркове. Естествено това не се случи. След като приключи разпита ме чакаха около 30 камери и не бях подготвен да отговоря на какъвто и да е въпрос, тъй като не знаех, че прокуратурата е разпространила такава интерпретация на скрийншотовете и чатовете, коментира Узунов.

 

Нямам право да споделям на какви въпроси съм отговарял в прокуратурата, тъй като се води разследване, уточни той.

 

Това, че някой ми е изпратил някаква бланка, нищо не значи. Нито съм поемал ангажименти, нито имам власт. Нека прокуратурата да извади всичко. Аз съм свидетел, а се налага да се защитавам. Това нормално ли е!? 21 век сме, правова държава. Докато чаках за ефира и слушах новините, установих, че Бойко Борисов е бил разпитван, Менда стоянова също, финансовият министър два пъти е бил разпитван. Аз съм разпитван веднъж за обвинение в корупция в особено големи размери, а нещата се случват пред медиите . Мислите ли, че аршина, с който мерят президента и министър-председателя е един и същ?  Това не руши ли доверието в държавността!? , попита Узунов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4449 |22.06.2020 Пламен Бобоков се яви на разпит в Следствието . 45| 9448 |21.06.2020 Пламен Бобоков: Има два стълба на влияне в тази държава, всички ги знаят кои са . 6| 5076 |19.06.2020 Пуснаха Пламен Бобоков от ареста . 18| 5529 |19.06.2020 Разпитаха Пламен Узунов в Спецпрокуратурата. Той: Нямам притеснения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads