Реклама / Ads
0| 2909 |14.04.2022 НОВИНИ

ЕК: Плащането от страна на ЕС за руски газ в рубли ще наруши режима на санкции

.
Източник: Reuters
Плащането на руския газ в рубли от купувачи от Европейския съюз би нарушило санкционния режим на ЕС срещу Москва. Това се казва във вътрешна бележка на Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.
 

В бележката, в която се изяснява, че е техническа, предварителна и се основава на неофициален превод на руския президентски указ от 31-ви март, се казва, че законът добавя няколко нови нива на задължения за купувачите на газ от ЕС, премахвайки от техните ръце ефективното завършване на покупката на синьо гориво.

 

„Този механизъм (плащането за газа в рубли) би довел до нарушаване на съществуващите ограничителни мерки на ЕС, приети по отношение на Русия, на нейното правителство, на Централната банка на Русия и на техните пълномощници, както и общата широка забрана за заобикаляне и на ограничителните мерки на ЕС“, се казва още във вътрешната бележка на Комисията, цитирана от БНР.

 

Указът на руския президент Владимир Путин от 31-ви март наложи задължение на купувачите от ЕС да открият най-малко две специални сметки – една за евро или долари и една за рубли – в „Газпромбанк“ и да насочват всички плащания за газ през тази банка.

 

Всеки купувач от ЕС на руски газ все още ще трябва плати на „Газпромбанк“ във валутата на договора – евро или долари – но покупката ще бъде завършена само след като „Газпромбанк“ обмени валутата в рубли в сделка с Руската централна банка, след което да депозира рублите във втората сметка.

 

„Ефектът е, че плащането се извършва не във валутата, установена по договора в момента, в който е депозирана по сметките, а по-скоро само в неизвестен и неопределен момент, след като чуждестранната валута бъде конвертирана в рубли и кредитирана по втората специална сметка“, се казва още в техническата бележка на Комисията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4556 |14.04.2022 Руски подводници изстреляха крилати ракети в Японско море . 0| 2971 |14.04.2022 50 дни война: Унищожен руски крайцер, продължаващи боеве и доказателства за престъпления в Буча . 0| 3647 |13.04.2022 Италия конфискува имущество за над 100 млн. евро от бивш руски пилот на Ф1 и баща му . 0| 3164 |13.04.2022 1500 руски трупа пълнят моргите на Днипро, никой не ги прибира, майките чакат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads